Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава22. 01. 2014.
ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ У ВИШЕГРАДУ

На велики хришћански празник Богојављење, у Вишеграду је, код ћуприје на Дрини, четврти пут заредом одржано пливање за Часни крст.

Такмичењу је претходила Света литургија и Велико освећење воде у вишеградском храму Рођења Пресвете Богородице на Мегдану.

Побједница овогодишњег Богојављенског пливања за Часни Крст је 25-годишња Оливера Добриковић из Ваљева, студент Стоматолошког факултета у Фочи.

„Ово ми је друго учешће на овој предивној манифестацији у Вишеград и овај пут сам успјела тријумфовати, јер су момци били фер и препустили су ми да ја прва дохватим крст,“ изјавила је Добриковићева.

Организатор ове манифестације је Српска православна црквена општина Вишеград, уз подршку општине Вишеград и бројних дародаваца, међу којима су, већ по традицији чланови Ронилачког клуба „Волф“ из Фоче.

Истичући значај манифестације свештеник Драган Вукотић је подсјетио да је пливање за Часни Крст на Богојављење на Дрини у Вишеграду, за кратко вријеме, прихваћено и од посматрача и учесника.

„Кренули смо за мањим бројем такмичара, а ево ове године имамо их са свих страна Републике Српске и Србије, а другу годину заредом и из Словачке, што је добро,“ рекао је свештеник Вукотић.

По ријечима начелника општине Вишеград ово је лијепа манифестација која у Вишеграду прераста у традицију.

„Драго ми је што овај пут за побједника имамо дјевојку и да имамо учесника из бројних градова Републике Српске и Србије, као и осам припадника Словачког Еуфора,“ нагласио је Мишковић.

На овогодишњем пливању за Часни Крст у Вишеграду учествовало је 26 пливача из Вишеграда, Пала, Фоче, Новог Сада, Ваљева, Зворника, Ужица и Рудог, те припадници  словачког Еуфора из ЛОТ тимова у Вишеграду, Фочи и Источном Сарајеву.

Побједници, као и свим учесницима Богојављенске трке на стази дугој 33 метра, пригодне поклоне уручио је начелник општине Вишеград Славиша Мишковић.