Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

12.09.2012
ЕПИСКОПИ ИРИНЕЈ И ГРИГОРИЈЕ ГОВОРИЛИ НА ПАНЕЛИМА СКУПА ЗА МИР У САРАЈЕВУ

Њихова преосвештенства епископ бачки господин Иринеј и епископ захумско-херцеговачки и приморски господин Григорије учествовали су у уторак, 11. септембра, на панелима у оквиру међународног скупа за мир који је одржан у Сарајеву.

Владика Григорије је на панелу под називом „Сарајево 20 година касније – од /између/ конфликта и сусрета“ рекао да нам се пружа „нова шанса да надиђемо гријехове прошлости, да се преобразимо и уздигнемо изнад њих, те почнемо из почетка на добрим темељима.

„Да ли је тако нешто могуће у Сарајеву – не знам, али знам да треба покушати“ – рекао је владика Григорије.

Владика Иринеј, учествувјући као уводничар на панелу под називом „Муслимани и хришћани у дијалогу“ рекао је да је за дијалог између религија потребан одговарајући друштвени амбијент.

„Дијалог је могућ само у друштвима која омогућују пуну вјерску слободу и право на свијест“ – рекао је владика Иринеј.

Епископ бачки оцијенио је да је истински и искрен дијалог могућ једино међу равноправним партнерима.

„Ако се један партнер не осјећа слободним тада нема шанси за прави дијалог. Није само слабији партнер ометен у остваривању дијалога, већ угрожен и чак уплашен може бити и јачи партнер веће заједнице у политички лабилном социјалном окружењу, јер и он може бити оптужен као издајник што жели дијалог са другима“ – појаснио је владика Иринеј.

Према мишљењу владике Иринеја, без потпуне правне једнакости немогуће је радити на дијалогу и узајамном поштовању.

„Пред апсолутним Божијим законом смо одговорни сви за себе и друге – и муслимани и хришћани. Теократска или религијски фундаментална друштва никада нису била остварива, а у данашњем свијету су и немогућа“ – тврди владика Иринеј.

Владика Иринеј присуствовао је и свечаности затварања скупа за мир на којој је поручио да је све што се чуло током протеклих дана о рату, миру, правди и неправди прихватиљиво свима и не извире из идеолошког диктата већ из срца.

"Ту се налази суштина нашег доприноса", додао је владика Иринеј.