Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава25. 11. 2013.
У ХРАМУ НА ЦРКВИНАМА СЛУЖЕН АКАТИСТ СВЕТОМ НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ

У храму светог Јована Крститеља на Црквинама, Црквена општина Борике, служен је, у петак, 22. новембра, акатист светом Нектарију Егинском, који се тога дана прославља.

Акатист је служен пред иконом Светог Нектарија, коју је храму на Црквинама приложила Драгана Павловић, љекар из Рогатице. Она је такође припремила  славски колач и жито  који су освештани након акатиста.

Акатист су служили парох рогатички протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић, и надлежни парох борички јереј Драгиша Симић, у присуству тридесетак вјерника.

Након богослужења и славског обреда, отац Драгиша је бесједио о животу и чудима Светог Нектарија Егинског, те посебно захвалио докторици Павловић на великом прилогу који ће бити благослов за овај храм и за све вјернике који се ту буду молили.

У даровану икону Светог Нектарија биће уграђена и честица његових моштију, коју је докторица Драгана добила приликом ходочашћа на острво Егина код Атине.

Храм светог Јована Крститеља на Црквинама гради се од 2008. године када је његове темеље освештао митрополит дабробосански Николај.

Храм се гради поред темеља старијег храма који je, по предању, био задужбина краља Драгутина. Темеље ове богомоље су пронашли археолози Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа РС, приликом ископавања у септембру ове године.

Бригу о изградњи новог храма води Одбор чији је предсједник Зораном Косорићем, а пројекат храма израдио је архитекта Зоран Чаркић из Рогатице.

Тренутно се врши унутрашње уређење и, према планираној динамици, сви радови у храму требали би бити окончани током наредне двије године.

И прије завршетка радова у храму се служи Света литургија, и то сваке последње недеље у мјесецу, изузев зимског периода.

Сви који желе помоћи завршетак ове светиње могу свој прилог уплатити на жиро рачун код Нове банке: Српска православна црквена општина Борике 5514061127386158.