Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

28.09.2012
САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ

Саборни храм Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву прославио је у петак, 21. септембра, своју крсну славу – Малу Госпојину.

Светој литургији началствовао је архијерејски намјесник сарајевски протојереј-ставрофор Миомир Зекић, уз саслужење седам свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске, након чега је обављен славски обред.

У пригодној бесједни вјерницима протојереј-ставрофор Ранко Билинац рекао је да је данашњи празник рођење, не само Пресвете Богородице, него и тајанствени почетак рођења Господа Исуса Христа и рођења Цркве Божије.

„Управо зато прослављамо Богородицу као мајку Божију и мајку Цркве“ – рекао је Билинац.

Он је истакао да Богородица и сада пред престолом Божијим неуморно посредује својим богомајчинским молитвама за нас и цијели свијет.

Подсјећајући да је рођење Пресвете Богородице први празник у црквеној години, Билинац је нагласио да је овим дивним празником благословено материнство.

„Данас мајке православне, гледајући у рођење пресвете Богомајке треба да се уче тајни истинског материнства . Данашње мајке дарове Божије требају да задобију рађањем и хришћанским васпитањем дјеце, кроз послушност мужу, кроз послушност вољи Божијој“ – рекао је Билинац.

Према његовим ријечима, овим празником се благосиља, не само земаљска породица, него и породица Цркве, јер се овим празником открива и благосиља тајна рођења са Небеса, оног рођења у Духу светоме које даје истински смисао тјелесном рођењу у овоме свијету.