Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

30.11.2012
ИЗДАВАЧКА КУЋА „ДАБАР“ ПРОСЛАВИЛА КРСНУ СЛАВУ МАТИЈЕВДАН


Добрунска Ријека, слава Дабра

Издавачка кућа Митрополије дабробосанске „Дабар“ прославила је у четвртак, 29. новембра, своју Крсну славу Светог апостола и еванђелиста Матеја.

У сали народног дома манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци славски обред обавио је архијерејски намјесник горашко-вишеградски протојереј-ставрофор Богдан Станишић, уз саслужење девет свештеника и четири монаха Митрополије дабробосанске.

Прота Богдан је у краћој бесједи рекао да монашко братство манастира у Добрунској Ријеци, које је језгро Редакције „Дабра“, чини велика дјела објављивањем часописа „Дабар“ и духовних књига.

„Од њих чујемо живу ријеч, а они се не виде. Монашки, истинито, честито и скромно. Шта би ми да није Издавачке куће „Дабар“ - мало би тога било речено и записано. Овако, гдје год кренете српским земљама, широм свијета, видјећете часопис „Дабар“ и њихова друга издања“ - рекао је отац Богдан, додавши да се моли Господу да им да снаге, здравља и сваког напретка како би наставили са овим великим и богоугодним дјелом.

Уредник у Издавачкој кући „Дабар“ игуман манастира Светог Николаја архимандрит Јован Гардовић подсјетио је да су са овом дјелатношћу започели 1996. године у манастиру Добруну, одакле су 2009. године преселили у Добрунску Ријеку, гдје су створени знатно бољи технички услови за рад.

„У овом земаљском животу покушавамо да нађемо неки смисао, неку срећу, неки вид опуштања. Живот је тежак, а ако се подијели са Богом све буде много лакше. Сви ви који овдје долазите и са нама сарађујете дијелите тај терет и зато вам хвала, јер, нико не може сам“ - истакао је архимандрит Јован, додавши са се труде да оправдају повјерење и свој завјет као монаси да ова кућа буде прво Божија па онда њихова.

Он је додао да је све до сада објављено у Издавачкој кући „Дабар“ прихваћено са љубављу.

„У нашим текстовима људи проналазе одговоре на своја животна питања или проблеме“ - рекао је архимандрит Јован, подсјетивши да су у 2012. години, након почетних техничких проблема успјели издати пет књига, више мањих специјализованих издања и 45. број часописа „Дабар“, а ускоро излази и календар, уз предстојеће Божићне празнике.

Ахимандрит Јован је најавио да им је циљ да овладају свим техникама припреме књига и часописа за штампу.

Према његовим ријечима, јерођакон Гаврило по први пут је урадио комплетну припрему и прелом за књигу Невенке Пјевач „Свети Евстатије - праведни јов древнога Рима“.

Уз архимандрита Јована и јерођакона Гаврила, на пословима у издавачкој дјелатности „Дабра“ ангажован је и јеромонах Серафим.