Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава09. 08. 2013.
ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА МАНАСТИРА УДРИМ

На празник Светог великомученика Пантелејмона, у петак 9. августа, обиљежена је слава манастира Удрим у Гостовићу, општина Завидовићи.

Славски обред на рушевинама манастирског храма ове средњовјековне светиње служио је парох завидовићки протонамјесник Зоран Живковић, у присуству двадесетак вјерника.

Славски колач и жито ове је године припремио кум славе Чедо Недић из Каменице, док се за наредну годину кумства прихватио Бранислав Ристић, који живи поред самог некадашњег манастира.

Народно предање манастир Удрим или манастир Гостовић, како се још назива, веже за династију Немањића и краља Драгутина, али поузданих података о његовом настанку нема.

Први помен овог манастира имамо у Беочинском поменику из 17. вијека, као и у једном запису на Служебнику, штампаном 1518. године у штампарији Божидара Вуковића у Млецима. Ове књиге су се налазиле у манастиру Возући. На другом листу Служебника записано је да се зна да је књига „прилог светом Гостовићу храму“.

Један анонимни аустријски извјештај из 1716-1717. године, помиње, између осталог, и брдо Гостовић и на њему манастир Гостовић. На основу тога може се закључити да је манастир до тада постојао.

Убрзо послије тога манастир је порушен и док су други манастири обнављани, углавном током 19. вијека, манастир Удрим-Гостовић остао је у рушевинама.

Иако Удрим није више обнављан, народ из његове околине се окупљао око манастира, а саборовање на дан Светог Пантелејмона постала је традиција Гостовићана, која се одржала и до данас, иако је скоро сав српски живаљ овога краја, ратне 1992. године, напустио своја вјековна огњишта.