Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава04. 08. 2013.
ОБНОВА ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У СОКОЦУ

У недељу, 4. августа, на празник Свете равноапостолне Марије Магдалине, у Сокоцу је, поводом завршетка прве фазе обнове старог парохијског дома, братство храма Светога Пророка Илије приредило трпезу љубави.

У храму Светог Пророка Илије служена је Света литургија којом је началствовао парох рогатички протојереј-ставрофор Рајко Цвјетковић уз саслужење локалних свештеника.

Након Литургије и обиласка радова у црквеној порти уприличена је трпеза љубави којој је присуствовао начелник Општине Соколац Милован Бјелица, чланови Црквеног одбора, те угледни домаћини из Сокоца који су помагали досадашњу обнову дома.

Присутне је поздравио протојереј Борис Бандука који је посебно захвалио Општини Соколац и начелнику Бјелици на подршци у извођењу пројекта обнове дома, као и свима који су својим прилозима и на друге начине учествовали у обнови.

На мјесту постојећег урушеног парохијског дома у сјеверозападном углу црквене порте гради се нови стамбени објекат димензија око 19х9,5 метара, који ће се састојати од приземља и поткровља.

Ранији објекат, који је био цјеловит, тј. једна стамбена јединица, по вертикали ће бити претворен у двојни стамбени објекат тако да ће свака стамбена јединица има приземље и поткровље.

Нови парохијски дом имаће два идентична трособна стана намијењена свештеницима.

На сјеверној страни предвиђена је изградња помоћног објекта димензија око 9,5х6 метара, чији је већи дио резервисан за три гараже.

Главни пројекат израдило је предузеће „Грађење“ д.о.о. Источно Сарајево, а радове изводе мајстори из Сокоца предвођени Миланом Крајишником.

За прву фазу радова, која је обухватала рушење дијела старог објекта, рашчишћавање, зидање новог објекта, увођење водоводних и електро инсталација, те покривање објекта, средства су обезбједили Црквена општина Соколац, Општинa Соколац, Град Источно Сарајево, те предузетници из Сокоца и других сусједних општина.

Друга фаза радова, која ће обухватати набавку и уградњу вањске столарије, те унутрашње радове, биће настављена по обезбјеђивању новчаних средстава.