Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава25.02.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО СВЕТУ ЛИТУРГИЈУ У ТРСТУЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај боравио је од 22. до 24. фебруара у посјети Митрополији загребачко-љубљанској и цијеле Италије.

У недјељу, 24. фебруара, митрополит Николај је ујутро у цркви Светог Спиридона у Трсту, поводом празника светог Симеона Мироточивог, крсне славе Кола српских сестара из тог града, служио свету архијерејску литургију, уз саслужење свог домаћина Његовог високопреосвештенства митрополита загребачко-љубљанског и цијеле Италије господина Јована и свештеника из Трста.

У оквиру свете архијерејске литургије одржан је и молебан за косовске Србе.

Након литургије митрополит Николај је преломио славски колач.

Бесједећи о животу и дјелу Симеона Мироточивог, који је прије него што се замонашио био велики жупан Стефан Немања, митрополит Николај је нагласио да је свети Симеон родоначелник српске државности и родитељ родоначелника Српске Цркве и српског школства – Светог Саве.

Господин Николај је истакао да је Стефан Немања пресудан како за духовни тако и за материјални живот наше нације, јер се опредјелио за небески Јерусалим.

„Немања је показао одрицањем од државног престола, у цркви Светих Апостола, данас код Новог Пазара, и монашењем у својој задужбини манастиру Студеници да је за нацију ипак вјера важнија од политике, а Црква неопходнија од државе“ – истакао је митрополит Николај.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански истакао је да је Симеон Мироточиви кључ за све ризнице српске душе, за земаљска и небеска блага њена.

Господин Николај пожелио је чланицама Кола српских сестара у Трсту да још дуго година славе своју крсну славу и да се у молитвама сећају свих страдалника у свијету и посебно на Косову и Метохији наше браће Срба.

Изразивши негодовање догађањима на Косову и Метохији, господин Николај је подсјетио да се тамо налазе највеће српске светиње.

Митрополит Николај је истакао да је Косово и Метохија била и остала духовна престоница православних Срба.

Митрополит Јован захвалио је митрополиту Николају на посјети.

Господин Јован се у бесједи осврнуо на страдања православног српског живља на Косову, истакавши да свјетски моћници газе повеље које су сами написали.

Митрополит Јован је истакао да, иако се на Косову врши насиље и крађа, Србији нико не може да украде Косово, јер је то срце српског народа, а срце се никоме не може украсти.

Митрополит Николај је митрополиту Јовану уручио златни Орден светог свештеномученика Петра Дабробосанског, а Колу српских сестара из Трста сребрну Плакету светог свештеномученика Петра Дабробосанског, за њихов изузетан допринос и помоћ Митрополији дабробосанској. У име Кола српских сестара из Трста плакету је примила њихова предсједница Снежана Петровић-Д'Антонио.

Након архијерејске литургије у просторијама Црквене општине у Трсту одржан је славски ручак.

Током посјете Митрополији загребачко-љубљанској и цијеле Италије, митрополит Николај је у суботу, 23. фебруара, посјетио цркву светих Ћирила и Методија у Љубљани.