Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава13.07.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ОБАВИО ВЕЛИКО ОСВЕЋЕЊЕ ОБНОВЉЕНОГ ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ОСЕНИКУЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај обавио је у суботу, 12. јула, на велики православни празник Петровдан, Велико освећење обновљеног храма Светих апостола Петра и Павла у Осенику, код сарајевског насеља Пазарић.

Током чина освећења обављена је трократна литија око храма, а у Часни престо митрополит Николај положио је дио моштију светог великомученика кнеза Лазара косовског.

Након освећења храма, господин Николај је служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење шест свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске, те освештао славско жито и преломио славски колач.

Кум освештаног обновљеног храма био је Сретен Самоуковић из Рокфорда у САД.

Митрополит Николај је на Светој литургији уручио сребрне плакете светог Петра сарајевског, архијерејске грамате захвалности и захвалнице појединцима заслужним за обнову храма.

Сребрне плакете примили су Сретен Самоуковић из Рокфорда у САД и Ђорђо Шувајло из Сиднеја у Аустралији, који су у тим државама покренули акције прикупљања прилога за обнову цркве. Плакета је уручена и Јови Главашу из Осеника, који је дао велики допринос обнови храма.

Црквена општина у Пазарићу, коју воде свештеници из Блажуја јереји Чедомир Ђелмо и Бојан Кулашевић, организовала је свечани ручак за све присутне вјернике, а потом је услиједило народно весеље.

Освећењу храма присуствовало је више од хиљаду вјерника, од којих је велики број бивших парохијана који данас живе у Америци и Аустралији. На свечаности су били и млади припадници српске компоненте Оружаних снага БиХ, који се у Пазарићу налазе на обуци.

Црква Светих Петра и Павла у Осенику саграђена је 1896. године и заједно је са Парохијским домом опљачкана и запаљена 1992. године, а њена обнова започела је прошле године. Храм је обновљен искључиво прилозима вјерника поријеклом из овог краја који тренутно живе у САД и Аустралији.