Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава07.07.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ОСВЕШТАО ТЕМЕЉЕ ХРАМА РОЂЕЊА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ЦРКВИНАМА КОД РОГАТИЦЕ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај освештао је у понедјељак, 7. јула, на празник Рођења светог Јована Крститеља, темеље новог храма Рођења светог Јована Крститеља у мјесту Црквине, код Борика, у општини Рогатица.

Господин Николај је потом на освештаним темељима служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење пет свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске, те освештао славско жито и преломио славски колач.

Господин Николај је у бесједи на Светој архијерејској литургији истакао да је овај храм, иако срушен у вријеме отоманске окупације, остао да живи у срцу и души народа овог краја, који се вијековима на данашњи дан на овом мјесту окупљао и молио Господу Богу и светом Јовану Крститељу.

Митрополит Николај захвалио је вјерницима на труду и залагању на обнови храма, који се подиже прилозима вјерника, а највећи од 5.000 евра дао је господин Ристо Марјановић.

Бригу око подизања храма воде парох борички јереј Драгиша Симић и грађевински одбор, чији је предсједник Зоран Косорић.

Према народном предању на мјесту гдје су изграђени темељи храма крајем 13. вијека била је саграђена црква, задужбина краља Драгутина Немањића, коју је у вријеме турске окупације ових простора срушио неки мјештанин по имену Богило, који се потурчио. Потомци Богилови, муслимани Богиловићи, живјели су у истоименом сусједном селу.

Поновним подизањем православног храма у Црквинама биће остварена дугогодишња жеља мјештана боричког краја, а и шире, који су се редовно два пута годишње окупљали на овом мјесту и одржавали молитве.