Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава22.07.2008
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСЈЕДНИЦИМА КЛУБОВА ДЕЛЕГАТА ИЗ РЕДА СРПСКОГ НАРОДА У ВИЈЕЋУ НАРОДА РС И ДОМУ НАРОДА ПАРЛАМЕНТА ФБиХЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај примио је у уторак, 22. јула, у својој резиденцији у згради Митрополије у Сарајеву предсједника Клуба делегата из реда српског народа у Вијећу народа Републике Српске /РС/ Сташу Кошарца и предсједника Клуба српских делегата у Дому народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ Миру Љубијанкић.

Митрополит Николај је госте упознао са проблемом поврата национализоване имовине Српске православне цркве /СПЦ/ у БиХ, посебно зграде Богословије у Сарајеву, у којој је сада смјештен Економски факултет.

Господин Николај је рекао, на основу непотпуних података, да су комунистичке власти од СПЦ само у Сарајеву у годинама послије Другог свјетског рата, одузеле и национализовале 24 стамбене куће са око 6 400 метара квадратних, пет стамбено-пословних зграда са око 11 500 метара квадратних 12 пословних простора са око 1 500 метара квадратних и више од 40 000 метара квадратних земљишта.

Он је посебно апострофирао палату црквено-школске општине, преко пута старе цркве, зграду Богословије (данашњи Економски факултет), земљиште од око 19 000 метара квадратних на Маријин двору на ком су изграђене зграде Парламентарне скупштине и Савјета министара БиХ, те Хотел „Холидеј Ин“ и земљиште на Кошеву гдје је ексхумиран дио православног гробља и преко њега направљен надвожњак, пијаца те дио спортских терена на Кошеву.

У списак није укључена имовина Кола српских сестара - земљиште и двије пословне зграде, од којих се она у Радићевој улици преуређује и у њој је смјештено Кантонално тужилаштво.

„Нама од имовине није враћено ништа. Очекивао сам добру вољу људи, али је она изостала. Садашње власти раде исто што и комунисти“ – истакао је митрополит Николај додавши да чак има сазнања да се из земљишних књига брише црквена имовина.

Господин Николај је нагласио да се Црква неће одрећи своје имовине и да то нико не може учинити, јер то није приватна него имовина СПЦ.

Он је подсјетио да је Свети архијерејски сабор СПЦ прије 30 година донио одлуку да буде затражено да Цркви буде враћена зграда Богословије у Сарајеву и да је пред почетак рата Извршно вијеће тадашње БиХ донијело одлуку да то буде и учињено, о чему СПЦ посједује документацију.

„Али општина то није испоштовала и ништа није учињено. Неки у Сарајеву, па и високи званичници не могу се тако понашати према српском народу и српском школству. Покушали смо да то ријешимо људски, али ћемо изгледа морати да поднесемо тужбу на што имамо право“ – нагласио је митрополит Николај.

Кошарац је истакао да је враћање национализоване имовине СПЦ веома битно национално питање у БиХ и да о томе постоји идентичан хомоген национални став у Републици Српској, али и међу представницима српског народа у институцијама власти ФБиХ и БиХ.

„Постоји политичка, национална и морална обавеза да о овом питању помогнемо СПЦ и у томе неће изостати пуни ангажман власти РС и српских представника у институцијама власти БиХ и ФБиХ“ – истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима треба искористити све могућности да ово питање буде покренуто у институцијама власти ФБиХ и БиХ и да буде ријешено системски кроз законска рјешења.

„Наш став је да у будућим законским рјешењима на нивоу ФБиХ и БиХ ЦПЦ буде адекватно и равноправно третирана са осталим црквама и вјерским заједницма и да буду уважаване њене примједбе и ставови“ – нагласио је Кошарац.

Он је најавио да ће питања враћања имовине СПЦ бити ускоро покренута и у Тузли, Мостару, Бихаћу и другим градовима БиХ.

Заузет је заједнички став да Љубијанкићева у Дому народа Парламента ФБиХ покрене питање проблема враћања имовине СПЦ.

Данашњем састанку због неодложних обавеза у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ није присуствовала предсједник Клуба српских делегата у овом дому Душанака Мајкић.