Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава06.12.2008
У СТАРОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ У САРАЈЕВУ ОДРЖАН ПОМЕН ПОВОДОМ УПОКОЈЕЊА ПАТРИЈАРХА АЛЕКСИЈА II

Поводом упокојење Његове светости патријарха московског и све Русије Алексија II одржан је помен у суботу, 6. децембра, у Старој православној цркви Светог архангела Михаила у Сарајеву.

Помен је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај, уз саслужење сарајевског свештенства.

У пригодној бесједи митрополит Николај је говорио о величини и значају који је за вријеме овоземаљског живота дао упокојени патријарх Алексиј II напретку Руске православне цркве и православља у свијету.

„Када је он служио литургије храмови су увијек били пуни народа“ – рекао је митрополит Николај.

Господин Николај посебно је истакао велику љубав коју је патријарх Алексиј II показивао према српском народу и Српској православној цркви, додавши да је вијест о његовом упокојењу у српском народу и Српској правослвној цркви примљена са великом тугом.

Митрополит Николај је рекао да је намјеравао да патријарха Алексија II одликује Златним орденом Светог Петра Сарајевског.

Нагласио је да су у Митрополији дабробосанској и другим епархијама у 12.00 часова звона са цркава и манастира објавила упокојење партијарха Алексија II, те да су одржани помени.

Његова екселенција амбасадор Руске Федерације у БиХ господин Константин Шувалов рекао је да је патријарх Алексиј II био „заиста велики патријарх“.

„У вријеме доке је он био патријарх број православних храмова у Русији порастао је за три пута, са 10 000 на 30 000. Прије 20 година, када је он постао патријарх, није било више од 20 манастира, сада их је око 750“ – истакао је Шувалов.

Према његовим ријечима највећи успјеси патријарха Алексија II били су што се руски народ вратио Цркви и спајање Руске православне цркве у Русији и Руске православне цркве у иностранству.

„То се ријетко дешава у свијету препуном раскола међу црквама и то што се десило право је чудо“ – нагласио је Шувалов.

Према његовим ријечима, патријарх Алексиј II био је велики ауторитет, не само код православаца, него и код других вјера у Русији.

„Садашња туга у цијелој Русији само говори колико је велики био његов ауторитет“ – рекао је Шувалов.

Он је навео да је партијарх Алексиј II био истакнути фактор свјетовног православног свијета, те заштитник и проповједник истинске православне вјере и није допуштао да она буде изопачена.

„Он је био човјек који је промовисао православну вјеру и мир у свијету“ – истакао је Шувалов.

Руски амбасадор у БиХ подсјетио је да је патријарх Алексиј II био истински пријатељ Срба и српског народа, те да је био познат његов чврст став што се тиче Косова и Метохије.

Он је захвалио митрополиту Николају и српском народу на исказаном сасјећању поводом упокојења патријарха Алексија II.