Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава17.12.2008
ОДРЖАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 100 ГОДИНА СОКОЛАРСТВА У ВИШЕГРАДУ

У препуној сали Народног дома манастира Добрун у уторак, 16. децембра, одржана је свечана Академија поводом 100 година од оснивања соколског покрета у Вишеграду.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај и предсједник Српског соколског друштва „Соко“ из Добруна Хаџи Благоје Андрић подсјетили у својим бесједама на вријеме настанка и развоја ове организације, те на њен значај за опште васпитавање младих.

Присутнима се кратким подсјећањем на активности Соколарског друштва у Вишеграду обратио и Милија Јовичић из Вардишта, најстарији живи вишеградски „соколар“, подсјетивши да је са својим четама у Вељем Лугу и Вардишту Соколско друштво из Вишеграда између два свјетска рата било највећа и најмасовнија организација у граду на Дрини и Рзаву.

Истакнуто је да су без сваке сумње соколска друштва била окосница спортског, али и културног живота у свим градовима и већим мјесним подручјима, а све их је повезивала свеславенска патриотска нит.

Рад „Сокола“ у Вишеграду прекинут је у периоду послије Другог свјетског рата, а поново је обновљен 2004. године, уз подршку митрополита Николаја и манастирског братства у Добруну.

„Соко“ данас у оквиру фолклорне, спортске, драмске, рецитаторске, издавачке, грађевинске, хуманитарне и секције кућне радиности окупља велики број младих људи.

У знак захвалности на великој помоћи у раду „Сокола“ Андрић је митрополиту Николају уручио орден „Сокола“ са златним зрацима.

Сребрни орден „Сокола“ добили су Управа манастира Добрун, предузеће „Хидроелектране на Дрини“, општина Вишеград, Јовичић, први предсједник обновљеног „Сокола“ Милан Комад, те Милорад Кошарац, Љупко Тасић, Недељко Ђуровић, Раде Вујовић, Зоран Симеуновић, Славиша Тасић и фолклорна секција „Сокола“.

У умјетничком програму Академије наступиле су „Соколова“ драмска и рецитаторска секција, те хор „Свети Ђорђе“ из Ужица.