Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава18.12.2008
СПРИЈЕЧЕНО УРУШАВАЊЕ ХРАМА

Радови на спољној реконструкцији темеља Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, односно тзв. ињектирање - убацивање специјалне грађевинске масе којом се пуне шупљине - те стубова у унутрашњости цркве завршени су ове седмице, чиме је отклоњена опасност да се један од највећих православних храмова на Балкану уруши и при најмањем потресу, или чак и сам од себе за неколико година - рекао је старјешина Саборне цркве свештеник Борислав Ливопољац.

Према његовим ријечима, већ низ година постоје разна оштећења на храму у виду пукотина на темељима, прокишњавања крова, напрслина и пукотина на сводовима и луковима, те да се она увећавају и умоножавају и тиме угрожавају храм.

Он је навео да су радови на реконструкцији темеља и стубова коштали близу 100 хиљада КМ, од којих је послове на реконструкцији темеља у вриједности од 62 хиљада КМ финансирао Завод за заштиту споменика Сарајевског кантона, а обнове стубова у цркви од 32 хиљаде КМ Црквена општина у Сарајеву - Саборна црква од добијених донација.

"Окончањем ових радова створени су предуслови да на прољеће отпочну послови на сводовима и зидовима храма, за које ћемо у зимском периоду припремити сву потребну документацију" - рекао је Ливопољац и додао да се наредне године очекују обимнији и озбиљнији радови на реконструкцији и рестаурацији Саборне цркве.

Ливопољац наводи да би након тога требало да почну радови на изградњи подног гријања и реконструкцији електроинсталација, а послије тога слиједе конзерваторско-рестаураторски радови везани за осликавање цркве, чишћење, односно скидање патине са иконостаса итд.

Према његовим ријечима, комплетни радови на реконструкцији и рестаурацији храма, уколико буду обезбијеђена потребна средства од два милиона КМ, могли би да буду завршени у наредне двије до три године, а њиховим окончањем храм би требало да засија оним сјајем који и заслужује и поново постане један од најљепших вјерских објеката у БиХ.

Он је поновио да су за то потребна огромна средства које ова црква нема и да се због тога за помоћ обратио свим нивоима власти од општина Стари Град и Центар, преко Града Сарајево и Кантона, до нивоа Федерације БиХ, Републике Српске и БиХ и упознао их са тим проблемом.