Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава24.12.2008
СРПСКО ПЈЕВАЧКО ДРУШТВО „СЛОГА“ ОДРЖАЛО КОНЦЕРТ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ ПОВОДОМ 120 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Српско пјевачко друштво /СПД/ "Слога" одржало је у уторак, 23. децембра, концерт православне духовне музике у Дому Оружаних снага у БиХ у Сарајеву чиме је обиљежило 120 година постојања и рада.

На репертоару концерта нашла су се дјела страних и домаћих аутора - Рахмањинова, Бортњанског, Мокрањца итд.

Пред препуном салом, хором је дириговао професор црквене музике и појања на Музичкој академији у Источном Сарајеву ђакон Душко Сандић, а наступили су солисти сопран Драгана Рогановић, тенор Радослав Нунић и баритон Стефан Мојсиловић.

Професор на Музичкој академији у Источном Сарајеву Бранка Бошњак говорила је прије почетка концерта о раду и дјеловању "Слоге" од њеног оснивања до данас.

Она је истакла да је "Слога", као прво сарајевско пјевачко друштво, основана 1888. године, под именом Српско православно пјевачко друштво "Слога", а да је идеја о оснивању друштва потекла из редова сарајевских Срба занатлија које су предводили Ристо Максимовић и проте Стијепо Трифковић и Ђорђе Петровић, који је био и члан и утемељивач СПД "Слога".

Према њеним ријечима, послије анексије БиХ од Аустроугарске, "Слога" је ојачала везе са Србијом и више је пута одлазила на концертне турнеје у Београд, а 1928. године, на 40. годишњицу свога постојања, постаје члан Југословенског певачког савеза у Београду и добија орден Светог Саве петог степена.

"У том периоду `Слога` је посједовала властите некретнине, а једна од њих је била и садашња позната зграда `Слоге` у Сарајеву, која је била популарни културни центар младих. Зграда је 50-их година прошлог вијека национализована од комунистичких власти, и од тада се СПД `Слога` залаже да јој она буде враћена" - истакла је Бошњак.

Она је навела да су многи диригенти, мање или више познати, заслужни за духовни континуитет "Слоге" и у најтежим временима попут Косте Травња, Фрање Маћејовског, Љубомира Бајаца, Цвјетка Рихтмана, проте Милорада Ајвазовића, Бранка Глумца и других.

"`Слога` у свом дугом и непрекинутом трајању пружа драгоцјену слику успона и падова у развоју српске музике, откривања националног музичког идентитета, грађанског духовног узрастања и развоја културног живота друштва у цјелини" - нагласила је Бошњак.

Од многобројних признања која је хор у свом дугогодишњем раду добио издвајају се Орден Светог Саве петог степена из 1928, грамате Митрополије дабробосанске из 1996. и 1999. и Орден Светог Саве првог степена из 2002. године.

"Слога" данас има око 40 чланова, који активно учествују на светим богослужењима у сарајевским и другим црквама у Митрополији дабробосанској.

Већина композиција на садашњем репертоару мјешовитог хора "Слоге" има извориште у традиционалном једногласном црквеном и народном појању, скупљеном и обрађеном од Корнелија Станковића, Стевана Мокрањца, и других српских композитора.

Друга значајна тачка је стара српска музика коју чине средњовјековни мотиви из периода од 14. до 18. вијека, а изводе је углавном солисти уз пратњу исона.

Трећу групу музичких састава, које изводи СПД "Слога", чине богослужбена и умјетничка дјела великих руских композитора.

Честитке поводом јубилеја 120 година постојања и рада СПД "Слога" упутили су предсједник и премијер Републике Српске Рајко Кузмановић и Милорад Додик, потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо и замјеник међународног представника у БиХ Рафи Грегоријан.