Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава26.12.2008
У МАНАСТИРУ СВЕТОГ САВЕ КОД ВИШЕГРАДА РАДИОНИЦА ЗА ИЗРАДУ СВЕШТЕНИЧКИХ ОДЕЖДИ

У манастиру посвећеном спаљивању моштију Светог Саве на Врачару, који се налази на Горњој Лијесци код Вишеграда, налази се радионица у којој игуман Симеон и искушеник Стеван шију и везу одежде за свештенство и монаштво.

Према ријечима игумана Симеона у овој радионици праве се свештеничке одежде од броката, мантије, камилавке, прслуци, схиме, расе, епитрахиљи, те везу пешкири за иконе и све што је потребно за богослужење.

Скупоцјени материјал за одежде производи се у Грчкој, Италији и Њемачкој и до њега је веома тешко доћи.

Манастир је набавио и нову машину за везење на којој се срмом, златним нитима и свилом везу украси на свештеничким и владичанским одеждама и украшавају остали одјевни предмети.

„Да бисмо на машини извезли неки одјевни предмет или нешто друго, потребно је на рачунару нацртати и направити квалитетну припрему. Све остало је задатак машине, која аутоматски и брзо извезе оно за шта би везиљама требало дана и дана“ – рекао је игуман Симеон.

Оваква врста радионице једина је у Дабробосанској и сусједним епархијама.

Игуман Симеон тврди да је све више наруџби за кројење и шивење и да ће радионица ускоро моћи да издржава цијели манастир с обзиром на то да његова парохија има само 65 домаћинстава.

Храм Светог Саве на Горњој Лијесци, проглашен је манастиром у марту ове године када је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај у њега увео монаштво.