Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

28.01.2013
ПРАЗНИК ПОСВЕЋЕН СВЕТОМ САВИ ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМОВИМА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ

Светосавске свечаности</a></td></tr></table>Велики српски и православни празник посвећен Светом Сави – првом архиепископу и просвјетитељу српском – свечано је обиљежен у недјељу, 27. јануара, у храмовима Митрополије дабробосанске.

<b>Блажуј</b> - Храм Светог Саве у сарајевском насељу Блажуј прославио је своју крсну славу, а Свету литургију су служили надлежни свештеници, јереји Чедомир Ђелмо и Бојан Кулашевић.

Храмовној слави ове је године кумовао Недељко Спајић из Рајловца.

Осим великог броја вјерника Литургији и славском обреду присуствовали су и млади припадници Оружаних снага /ОС/ БиХ православне вјеросиповјести из касарне у Пазарићу.

Након Литургије и славског обреда у цркви је приређен кратки програм са рецитацијама посвећеним Светом Сави, а присутној дјеци подјељено је 90 пакетића.

Славски ручак приређен је у сали Црквеног дома културе, на коме су пјевале изворне групе са Пала и из Војковића.

<b>Сарајево</b> - У Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву Свету литургију служио је старјешина овог храма јереј Борислав Ливопољац, уз саслужење главног свештеника у ОС БиХ јереја Митра Млађеновића и протођакона Митра Танасића.

На Светој литургији пјевало је Српско пјевачко друштво „Слога“ из Сарајева, под диригентским вођством проф. Стефана Мојсиловића.

Говорећи о Светом Сави, јереј Ливопољац рекао је да је код овог светитеља „прво и посљедње, најосновније и вјечно то да је био истински, изворни, аутентични човјек, велики човјек, Христов човјек“.

„Он је био идеал на коме је наш српски народ обликовао и одредио пут нашем националном бићу, и то баш онда када се наша народна душа први пут узбуркала на раскрсници између два свијета. Свети Сава ју је одлучно повео путем Богочовјека Христа“ – рекао је Ливопољац.

Обраћајући се дјеци и њиховим родитељима, коју су испунили храм, он је истакао да би многи народи дали све што имају „да су у својој историји имали једно овакво дијете, овакву личност, Божијег човјека, мудраца учитеља, дипломату, државника, писца, пјесника и прије свега истинског човјека“.

Према његовом мишљењу, највећи завјет који Свети Сава тражи од нас да испунимо јесте да васпитавамо и подижемо нашу дјецу у Цркви.

„Приведите најприје дјецу Христу. Он је оличење љубави. Он је истина, пут и живот. Идите Христовим путем истине и правде. Оно што можете да учините не могу ни школе ни универзитети. У васпитању и у моралности највиша је школа очев примјер и дом. Највиши морални универзитет је мајчино крило. Живећи морално и поштено научићете дјецу најбољем поштењу и моралу“ – истакао је Ливопољац.

Након Литургије, причешћа дјеце и славског обреда, ученици Основне школе „Петар Петровић Његош“ из Источне Илиџе одржали су поетски рецитал о Светом Сави, након чега су подјељени светосавски пакетићи за више од 300 присутних малишана у цркви.

<b>Рогатица</b> - Свечаност поводом прославе првог српског архиепископа, просветитеља и учитеља Светог Саве одржана је и у Рогатици, у храму Свете Тројице, уз присуство великог броја вјерника, међу којима је највише било дјеце.

Литургију је служио протојереј-ставрофор Милорад Новаковић уз саслужење протојереја-ставрофора Рајка Цвјетковића, протонамјесника Марка Главаша и ђакона Срђана Пјевца.