Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава10.07.2009
ОБНОВА САБОРНЕ ЦРКВЕ НАКОН СКОРО 100 ГОДИНА

У Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву почелa je обновa унутрашњости храма и фасаде, а вриједност грађевинских радова достиже пола милиона КМ.

Према ријечима старјешине Саборне цркве оца Борислава Ливопољца, овим радовима требало би да, прије свега, буде саниран западни строп изнад улаза у храм који је пукао и пријети да се обруши.

„Да се не би срушио, овај дио стропа храма буквално већ три године, од децембра 2006. године, одржава потпорна скела“ – рекао је је отац Борислав.

Биће санирани сви сводови, стропови, лукови и зидови, као и обновљен дио фасаде.

„Тамо гдје нема малтера биће нанесен нови. Због ратних дејстава оштећен је кров и вода је продирала у унутрашњост храма и оштетила кров и зидове“ – каже отац Борислав и додаје да је ситуација таква да ће се на неколико мјеста морати отварати и кров.

Ови послови не подразумијевају и завршне радове на осликавању зидова храма, што би требало да буде урађено наредних година.

Храм није фрескописан сценама из Старог и Новог завјета, већ је на зидовима, луковима, сводовима и апсиди у секо техници урађена орнаментална сликана декорација.

Према ријечима стручњака конзерватора и рестауратора, осликавање зидова храма велики је подухват за шта је потребно много и времена и средстава.

За сада још није одређено које је најбоље рјешење, али је чињеница да је садашњи слој боје нестабилан и да се брише чак и на додир, па би га требало скроз скинути.

УКОЛИКО БУДУ ОБЕЗБИЈЕЂЕНА СРЕДСТВА ОКОНЧАЊЕ РАДОВА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Уколико не буде непредвиђених околности, што је врло могуће с обзиром на још потпуно неутврђен степен појединих оштећења, и буду обезбијеђена потребна средства планирано је да ови радови буду окончани до краја године. До краја календарске године предвиђено је и да буде измјењен и под, урађено подно гријање и измјењена комплетна дотрајала електроинсталација за шта ће бити потребна додатна средства.

Захваљујући Влади и Амбасади Грчке у БиХ обезбјеђен је сав потребан материјал за подно гријање.

Отац Борсилав наводи да још ни близу нису обезбијеђена сва средстава за радове који су планирани да буду окончани ове године.

Према његовим ријечима, уз обећану помоћ Министарства за избјеглице и расељена лица ВиХ, влада Федерације БиХ и Сарајевског кантона, очекује се да ће у обнови једног од најљепших и највећих православних храмова на Балкану значајан допринос дати и Влада Републике Српске и Град Источно Сарајево.

Отац Борислав наглашава да ће, без обзира на обимне радове унутар храма, богослужења и остале активности у Саборној цркви бити обављани без прекида.

ОБНОВА НАКОН СКОРО 100 ГОДИНА

Обнова цркве, скоро пуни вијек откад је то посљедњи пут учињено, почела је прошле године и требало би да траје неколико година, а за то је потребно око три милиона КМ.

Прошле године је урађено ојачавање темеља храма, те стубова у унутрашњости цркве, чиме је отклоњена опасност да се храм уруши.

На храму су након посљедњег рата неколико пута обављане адаптације, прије свега обнова фасаде и кровне конструкције, а највећи пројекат био је освјетљење цркве, које је званично пуштено у рад прошле године.

Прва обнова цркве, нарочито споља, била је планирана за 1914. годину, али је та намјера пропала због избијања Првог свјетског рата. Тада су Аустријанци са цркве скинули оловни кров и звона, те однијели и олово којим су биле повезане камене плоче на поду и претопили их у муницију. Цркву су прекрили слабим лимом, што је додатно допринијело њеном пропадању.

Оправци цркве приступило се крајем маја 1921. године, када је покривена бакром, а изнутра обојена масном бојом. Урађен је нови под, иконостас пребојен златом и уведено електрично освјетљење. Радови су завршени пред Божић 1922. године.

Изградња Саборне цркве у Сарајеву , тада једног од највећих православних храмова на Балкану, почела је 1863. године, а те године су 11. јуна и освештани његови темељи. Градња је трајала 11 година – до 1. маја 1874. године.