Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава11.07.2009
СЛУЖЕНЕ СВЕТЕ ЛИТУРГИЈЕ У ЧАСТ И ПОМЕН СВЕТИХ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДАБРОБОСАНСКИХ И МИЛЕШЕВСКИХ

У свим храмовима Митрополије дабробосанске у суботу, 11. јула, служене су свете литургије у част и помен светих свештеномученика Дабробосанских и Милешевских.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосаснки господин Николај служио је Свету архијерејску литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Рудом, уз саслужење четири свештеника Митрополије дабробосанске.

Српска православна црква /СПЦ/ 11. јула празнује 28 свештеника Митрополије дабробосанске који су у Првом и Другом свјетском рату страдали за вјеру православну.

Свети архијерејски сабор СПЦ канонизовао их је у мају 2005. године.

Митрополит Николај ће у вечерњим часовима у суботу, 11. јула, у порти храма Светог великомученика Георгија у Доњој Сопотници код Новог Горажда присуствовати централној промоцији репринт издања књига штампаних у Горажданској штампарији од 1519. до 1523. године.

Промоцију организују Митрополија дабробосанска, Универзитет у Источном Сарајеву и начелник општине Ново Горажде Далибор Нешковић.

На промоцији ће бити представљен репринт издања Молитвеника, Службеника и Псалтира, те Зборник радова о Горажданској штампарији који је издат поводом 490. годишњице од оснивања ове културне установе, једне од најзначајних у то вријеме у Европи.

Митрополит Николај ће у недјељу, 12. јула, на велики православни празник светих апостола Петра и павла – Петровдан, служити Свету архијерејску литургију у храму Светог великомученика Георгија у Доњој Сопотници код Новог Горажда.