Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава

28.01.2013
СВЕТОСАВСКИ ПРИЈЕМ КОД МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈА

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу увече, 27. јануара, поводом прославе Светог Саве – првог архиепископа и просвјетитеља српског – уприличио традиционални Светосавски пријем у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву.

Званицама – представницима цркава и вјерских заједница, власти Републике Српске, БиХ и Федерације БиХ, дипломатског кора, међународне заједнице и јавног и културног живота – у име митрополита Николаја обратио се протојереј–ставрофор Ранко Билинац који је рекао да, као што храмови, села и градови имају своје патроне и храмовне славе, тако и српска држава и српски народ имају свог заштитника у личности Светог Саве.

Он је истакао да је Свети Сава остао заштитник српског народа и у временима када је српска држава замрла.

„Он је та непресушна нада и узданица која одржава српски род у вјери отаца. Свети Сава, и поред бројних покушаја да се истисне из српског памћења, остао је света и свијетла личност нашег српског рода“ – нагласио је Билинац.

Говорећи о безумном чину спаљивања моштију Светог Саве на Врачару у Београду крајем 16. вијека који су починили Турци , Билинац је рекао да је из пламена те ломаче изникла нова снага српског народа.

„Светосавски миомирисни кад размилио се васцијелим српством. То је крај али и почетак новог живота овог српског светитеља и просвјетитеља“ – истакао је Билинац.

Светосавску химну на почетку свечаног пријема отпјевало је Српско пјевачко друштво „Слога“ из Сарајева, под диригентским вођством проф. Стефана Мојсиловића.