Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава27.07.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ОБАВИО ВЕЛИКО ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У БУГОЈНУ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у суботу, 25. јула, на православни празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице, обавио велико освећење обновљеног храма Рођења Пресвете Богородице у Бугојну и Служио свету архијерејску литургију, уз саслужење девет свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Приликом освећења у часни престо су уграђене мошти светог великомученика кнеза Лазара.

Митрополит Николај је надлежног свештеника Славишу Ђурића одликовао достојанством протонамјесника, а заслужнима за обнову храма додијелио грамате признања..

Кум храма је Оливер Миљковић, родом из Бугојна, који сада живи у Бањалуци, а освећењу иконостаса кумовао је Јовица Кашић.

Митрополит Николај је у бесједи окупљеним вјерницима и присутним гостима захвалио свима који су помогли обнову храма, „па макар она била не само материјална, него и духовна“, што охрабрује и говори о доброј вољи међу људима и међусобном миру у овом граду и овој регији“.


„Благочестиви народ српски који овдје живи и који је овдје живио, притицао је у помоћ да ова светиња поново процвјета и да се духовно приближи светињама других вјероисповјести“ – рекао је владика Николај.

Високопреосвећени је нагласио да је криза морала и ауторитета изобилно присутна у нашем времену, „а безбожни људи упорно зидају своју Вавилонску кулу и Господ им помућује језике међусобног неразумијевања“.

„Питам се са чиме смо ушли у ово хиљадугодиште? Да ли са више добра или зла? Да ли са више моралних чинилаца или мање? Да ли смо ми људи, племена и народи, ушли у нови миленијум сиромашнији гријехом, а богатији добром? Можемо ли у првим минутама, часовима и години, без грјеховног оптерећења радосним поздравом мира рећи: Мир кући овој, мир мјесту овом, мир држави овој, мир Цркви овој, мир свијету овом? Ваистину, не можемо. Зашто? Зато, јер се гријех умножио, отјеловио, постао тијелом гријеха у људима“ – рекао је митрополит Николај.

Владика Николај је изразио наду да на плану гашења нежељеног пожара таме и сваког зла можемо учинити доста доброг, и то не само за једног човјека, не само за један народ, него за цијели свијет, а нарочито за оне који много страдају у појединим народима.

„Желим да и вјера дјеце наше буде чиста и јасна поука њихових вјерујућих отаца и да дјела наша буду људи нашег повјерења. Да им можемо сутра предати оно добро које ми чинимо са поруком: `Гдје стадосмо, ви продужите; што не могосмо, ви одужите`“ – рекао је господин Николај.

Вјерницима је поручио да од Бога траже да уздигне заједнички ум наш ка Себи, Богу нашем, јер смо сви образ Божији.

„Он је Бог свију народа и племена овога свијета, свијета који је богат гријехом и свим оним што гријех доноси собом“ – истакао је митрополит Николај.

Храм Рођења Пресвете Богородице у Бугојну саграђен је 1853. године, а хрватске снаге су га минирале и срушиле 1992. године, након чега су град напустили свештеник и највећи број православних Срба.

Храм је обнављан осам година и за то вријеме су била два покушаја његове паљевине, а три пута је у њега проваљивано.

Обнова је коштала 300.000 КМ, а највећи дио средстава обезбједила је Митрополија дабробосанска. Дио средстава обезбјеђен је добровољним прилозима вјерника, те од кантоналних, федералних и општинских власти.