Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава30.07.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПОКЛОНИО СЕ МОШТИМА СВЕТОГ НИКОЛАЈА МИРЛИКИЈСКОГ ЧУДОТВОРЦА

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај поклонио се у уторак, 28. јула, моштима светог Николаја Мирликијског Чудотворца у Барију.

Свети отац Николај Мирликијски Чудотворац патрон је и крсна слава владике Николаја.

У пратњи високопреосвећеног на поклоничком путовању били су архијерејски замјеник протојереј-ставрофор Милорад Љубинац и професор Богословије у Фочи Александар Љубинац.

Високопреосвећени се у храму светог оца Николаја Мирликијског Чудотворца у Барију поклонио моштима светитеља које су смјештене у олтарском дијелу, испод Часне трпезе.

Уз благослов митрополита Николаја, руски свештеници и прота Милорад Љубинац служили су молебан светом Николају Чудотворцу.

На путу за Бари, господин Николај кратко се задржао у Бару гдје га је дочекао архијерејски намјесник барски протојереј-ставрофор Радоман Михајловић.

Он је упознао митрополита Николаја са градњом новог великог храма у Бару и историјату старе цркве у овом граду.

У повратку из Барија владика Николај је са пратњом посјетио манастир Острог и поклонио се моштима светог Василија.

Мошти светог Николаја Мирликијског пренесене су 1087. године у Бари из града Мире у садашњој турској покрајини Ликији, која је тада припадала Византијском царству, а разлог је била најезда Турака.

У храму Светог Николе у Барију, у крипти над гробом, налази се велика сребрена икона светитеља, поклон српског краља Стефана Дечанског из 1327. године за коју се вјерује да је чудотворна.

Ту се налази и поклопац олтара од 600 килограма сребра из рашког Новог Брда, те дио сребрене капеле, поклон српског краља Милутина из 1319. године.