Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава03.08.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ОСВЕШТАО ОБНОВЉЕНИ ХРАМ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У РАВНОМ КОД КУПРЕСА

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу, 2. августа, на велики православни празник Илиндан, освештао обновљени храм Светог пророка Илије у мјесту Равно, код Купреса, и служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење три свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Након литургије је обављен славски обред и литија око храма.

Кум храма је Нико Бојанић, родом из Равног, а сада настањен у Београду, који је и највећи приложник за изградњу цркве.

Он је међу осталим прилозима, за храм даровао и иконостас са иконама у вриједности од око 10.000 КМ.

Митрополит Николај је Нику Бојанића одликовао граматом захвалности, као и његовог брата Светозара Бојанића, који сада живи у Њемачкој, и Рада Ћурковића из Купреса.

Владика Николај је у бесједи окупљеним вјерницима и гостима рекао да су у протеклом „несретном рату“, кад је ријеч о молитвеним мјестима, гријешили сви - и Хрвати, који су овај храм порушили до темеља, али и Срби и муслимани.

„Ми нисмо узрасли у мјеру раста величине Христове, па смо нападали домове молитве који су домови Божији“ – истакао је господин Николај.

Високопреосвећени је нагласио да још има много православних Срба са ових простора који се нису вратили својим домовима „нити се приближили гробљима својих предака“.

Митрополит Николај је захвалио свима који су помогли да овај храм буде обновљен, а посебно локалном свештенику Томиславу Чубриловићу, који је и најзаслужнији за обнову цркве.

Говорећи о животу и дјелу светог пророка Илије, владика Николај је истакао да је он жив узнесен на Небо и да до данашњег дана није окусио смрт, „што је тајна за све нас али не и за Господа“.

Високопреосвећени је говорио и о будућој улози пророка Илије приликом другог доласка Исуса Христа на Земљу.

Храм Светог пророка Илије у Равном саграђен је 1910. године, а до темеља су га срушиле хрватске формације 1994. године.

Његова обнова почела је 2006. године освећењем темеља и трајала је три године и коштала око 100.000 КМ.

Највећи дио средстава за обнову цркве прикупљен је од прилога људи поријеклом из овог краја који сада живе у иностранству, али и домаћих вјерника.

Парохијска равањска има и храм Светог кнеза Лазара у Доњем Маловану, који је обновљен прошле године, који је био доживио исту судбину да га Хрвати сруше до темеља.

У Равном је прије посљедњег рата у БиХ било око 100 српских домаћинстава, а сада их има 30, док је на подручју Равањске парохије, од пријератних 700 православних домаћинстава, сада око 200 у којима углавном живе старци.