Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава11.08.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА НА РАВНОЈ РОМАНИЈИ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у уторак, 11. августа, поводом традиционалног Романијског сабора, у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење девет свештеника и три ђакона Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај служио је и помен погинулим српским војницима у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату са подручја Сарајевско-романијске регије.

Након литургије обављена је литија око храма, а потом је у порти храма одржан богат културно-умјетнички програм.

Митрополит Николај је у бесједи великом броју вјерника и других окупљених на народном сабору поручио да се право рјешење свих присутних проблема у овом немирном и смутном времену може наћи и Исусу Христу који савршено и најбоље разумије наш живот.

Владика Николај је подсјетио да је Спаситељ заповједио да се извршава Свето Јеванђеље, јер без његове примјене нема правог односа у човјеку и ван њега.

„Оно гаси бујицу недозвољених жеља, сузбија прекомјерну чежњу за прекомјерним сластима и уживањима, одржава тежњу мисли и осјећања, стишава покрете гњева и отупљује оштрицу осталих похота, кажњава таштину среброљубља, буди мртвило лијености и услађује горчину зависти“ – рекао је владика Николај и додао да из Јеванђеља знамо како је Христос почео преображај људи на боље у овом свијету.

Високопреосвећени је нагласио да је позив нас хришћана да непрестано бринемо за свој народ српски.

„Да бисмо ово успјешно чинили потребно је познавати вјеру свога народа, обичаје, стваралаштво и културу. Према свима треба бити трпељив, широке руке и благ“ – истакао је господин Николај.

Митрополит Николај је навео да се у Православној цркви никада није примјењивало „насиље“ као начело, већ убјеђивање чврстим разлозима, те да је Црква Господа Христа одувијек у себи гајила и проносила идеју преображаја људи на боље, стварања правих карактера.

„На овом преображају она је показала сав свој сјај. Отуда је васпитање у Цркви увијек било и остало преображај на боље. Када се у Цркви изговори васпитање, онда то није оно што читамо у данашњим уџбеницима. Њено васпитање не доводи у сумњу, нема једностраности или двосмислености – то је само преображај на боље“ – нагласио је владика Николај.

Митрополит Николај је у понедјељак, 10. августа, у манастиру Светог великомученика Георгија присуствовао вечерњем богослужењу, а потом освештао конак у порти манастира који има 14 соба за монахе и госте конака.

Високопреосвећени је рекао да му је дужност да захвали предсједнику Владе Републике Српске Милораду Додику зато што је додијелио новац како би био изграђен овај дом

Подсјетивши да су увијек уз манастире били и конаци, митрополит Николај је истакао да је црква дала 10 кревета за овај дом, а да су потребни још ормари како би свако ко буде боравио у соби имао све што је у њој потребно.