Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава17.09.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО У ХРАМУ СВЕТОГ СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА ПЕТРА ДАБРОБОСАНСКОГ У ВОЈКОВИЋИМА

 

Непознати починиоци су у ноћи између 13. и 14. септембра обили врата и провалили у храм Светог великомученика Прокопија у Високом.

Према ријечима пароха какањског јереја Марка Малеша, који опслужује и височку парохију, у храму је испретуран инвентар, али ништа није однесено, јер су склоњене иконе и друге вредније ствари због честих провала у цркву.

Провала је примјећена 14. септембра приликом редовног обиласка храма једног од парохијана, а о свему је обавијештена полиција која је извршила увиђај.

Ово је други атак на храм Светог великомученика Прокопија у Високом у последњих мјесец дана.

Непознати починиоци обили су у ноћи између 21. и 22. августа свјећарницу која је изграђена уз храм и однијели мању суму новца у кованицама.

Отац Малеш истакао је да је ово само један у низу свакодневних инцидената чија је мета православни храм у Високом, од разбијања камењем стакала и црепова на цркви и другим објектима у порти па све до крађа.

„Сваки пут када дођемо на службу у храм дочека нас или разбијен прозор, или црепови, а неријетко и обијена врата“ – нагласио је отац Малеш додајући да полиција није обавијештена о свим него само о неким од ових случајева, јер су они свакодневни.

Храм Светог великомученика Прокопија у Високом, који је као национални споменик под заштитом државе, саграђен је 1857. године, а обновљен 1998. године.