Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава22.09.2009
САБОРНА ЦРКВА У САРАЈЕВУ ПРОСЛАВИЛА КРСНУ СЛАВУ

Саборна црква Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву прославила је у понедјељак, 21. септембра, крсну славу – Малу Госпојину.

Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај, уз саслужење седам свештеника и три ђакона Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај је освештао славско жито и преломио славски колач.

Кум славе био је Вукашин Црњак са породицом.

На литургији је пјевао црквени хор „Слога“ из Сарајева, који је водио ђакон Душко Сандић.

Након литургије обављен је помен благоупокојеном архимандриту Симеуну Биберџићу, игуману манастира Добрићево код Билеће и дугогодишњем духовнику свештенства Митрополије дабробосанске.

Митрополит Николај је у пригодној бесједи честитао славу куму и великом броју присутних вјерника.

Владика Николај је истакао да је света Богородица узор свим мајкама на овом свијету, а првенствено православним мајкама, а онда и православним очевима и православној дјеци.

„Дјеца су највећи благослов Божији који Бог даје једној породичној заједници“ – рекао је високопреосвећени Николај и позвао родитеље да своју дјецу васпитавају у хришћанском духу.

Господин Николај је навео да је Бог припремао људе за дочек обећаног месије, искупитеља и спаситеља, а да нас он кроз молитве и света богослужења припрема за поновни долазак Господа.

„У овај храм долазе многи и који су вјерни и који су иновјерни, који су православни и другог исповједања и увјек из овог храма одлазе мирне душе“ – нагласио је митрополит Николај
Додајући да ондје гдје Божији благослов дјелује физички закони не важе.

Градња Саборне цркве у Сарајеву почела је 1863. године и трајала је 11 година – до 1. маја 1874. године. За градњу цркве утрошено је 38.185,18 дуката.

Дужина цркве је 37, ширина 22,5, а висина 34 метра. Звоник је висок 45 метара. Највеће звоно тешко је 2 800, средње 1 600, а најмање 750 килограма.