Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава22.09.2009
У СТАРОЈ СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ У САРАЈЕВУ СЛУЖЕНА МОЛИТВА ЗА МИР

У Старој српској православној цркви на Башчаршији у Сарајеву је у понедјељак увече, 21. септембра, служена молитва за мир у свијету, поводом Међународног дана мира.

Молитву су на енглеском језику служили протојереј-ставрофор Бранко Топаловић, протојереј Драгиша Јоцић и протођакон Радомир Ракић, уз пратњу црквеног хора ''Слога'' из Сарајева.

Oва молитва за мир у свијету четврта је у низу коју је организовала Митрополија дабробосанска.

Послије прочитаног Јеванђеља пригодну бесједу одржао је амбасадор Грчке у БиХ господин Прокопиос Манђуранис у којој је нагласио да је крајње вријеме за помирење у БиХ.

„Стога бисмо требали позвати било коју одговорну особу у овој земљи – а и странци ће бити позвани за њихову помоћ – да пригрли ту шансу за помирење прије него то буде прекасно“ – истакао је господин Манђуранис.

Он је истакао да нема мира без правде, „углавном правде коју траже они слабији, но без тјерања оних наводно јаких у угао“.

„Можда ћете се сагласити да је то огроман задатак у БиХ и не може се постићи само уз вољу и напоре међународних фактора. Требаће и искрену иницијативу народа ове земље за помирење без предуслова и с циљем да се искључиво пригрли заједничка визија будућности“ – поручио је грчки амбасадор у БиХ.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај захвалио је свима на доласку на молитву „којом смо се молили за мир и добре односе међуљудске како у БиХ тако и у цијелом свијету“.

„У читавом свијету хришћанска вјера види и препознаје дар Божији и прима читав свијет као дар Божији, препун љубави, љепоте и мудрости, дар Божији који говори о бесмртној Божијој љубави што је створила свијет и живот и даровала нам их као наш живот. Сам свијет јесте плод Божије љубави, љубави према човјеку и човјек искључиво посредством свијета сазнаје и воли Бога својом љубављу као одговором на Божију љубав“ – истакао је владика Николај.

Молитви су присуствовали надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, апостолски нунциј Алесандро Д` Ерико, представници Јеврејске заједнице у БиХ, замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегоријан и командант НАТО штаба у БиХ Сабато Ерико.

Након молитве за мир митрополит Николај је уприличио пријем за званице у порти храма и музеју Старе православне цркве.