• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


23.11.2019.

ХОРСКИ ФЕСТИВАЛ СЛОГЕ У САРАЈЕВУ


Благословом Високопреосвећеног митрополита дабробосанског Господина Хризостома и под његовим покровитељством, а у организацији СПД ''Слога'' из Сарајева и ЦО Сарајево - саборна црква, одржан   је хорски фестивал СПД ''Слога''  од 22. до 24. новембра 2019. године  у Сарајеву. Хорски фестивал је конципиран и замишљен као завршна митрополијска манифестација овогодишњег обиљежавања 800-годишњег јубилеја аутокефалности СП Цркве и креирања митрополије Дабро-босанске (1219-2019).


У овом величанственом фестивалу на радост како организатора тако исто и покровитеља и свих љубитеља хорске музике узели су учешће: Прво београдско пјевачко друштво из Београда, Мјешовити хор СПД ''Јединство'' из Бања луке, Црквени хор ''Свети апостол и еванђелист Марко'' из Подгорице,  СПД ''Слога'' из Сарајева,  СПЦПД ''Побратимство'' из Фоче, Хор Философског факултета Универзитета у Источном Сарајеву из Пала,  Женски вокални ансамбл ''Дар'' из Бања Луке,  ''Појци храма Светога Саве'' из Београда.


Прво вече хорског Фестифала одржано је 22. новембра 2019. године са почетком у 19:00 часова у Саборном храму рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, а друго вече одржано је 23. новембра 2019. године са почетком у 19:00 часова у Дому ОС БиХ-не у Сарајеву.
Хорски Фестивал благословио је и прогласио отвореним Митрополит домаћин Високопреосвећени Господин Хризостом.

Текст поздравног обраћања гласи:

'' Ваше Екселениције, Ваше Еминенције,
Високопреподобни,  високопречасни  и часни оци,
Уважена Управо СПД  ''Слоге'' и ЦО Сарајево при Саборној цркви,
Поштовани и драги нам гости - братски хорови и друштва,
Браћо и сестре, Даме и Господо,

            Све Вас срдачно и радосно поздрављамо на почетку и отварању овог хорског фестивала наше ''Слоге''. Желимо да се пријатно, радосно и распјевано вечерас осјећате овдје у нашем Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву. Сутра навече, ако Бог да, концерт ће бити у Дому Оружаних снага БиХ-не, а у Недјељу  служићемо саборну свету литургију овдје у саборној цркви.
            Наше Српско пјевачко друштво ''Слога'' у Сарајеву је најстарије пјевачко друштво у, условно речено, модерној  Босни и Херцеговини. Основано је 1888. године. Богу хвала, да и послије толико година, те силних искушења и страдања кроз која смо прошли као народ и Црква наша ''Слога'' и данас постоји и пјева, и што је најважније слави Бога и проноси славу његову широм свијета.        
            Поводом 800 година Аутокефалности наше Цркве и оснивања наше Митрополије  и 500 година наше Српске горажданске штампарије, ове 2019. године организовали смо многоброје манифестације широм наше славне Митрополије. Изговорене су многоброје бесједе, одржана стручна предавања, уприличене значајне изложбе и промоције. Уистину, можемо као епархија бити поносни на цјелокупан ангажман како нашег свештенства тако исто и наших епархиота - стручних људи и сарадника који су све наше овогодишње програме изнјели и презентовали на најбољи могући начин. Желимо свима да се захвалимо.
            Све што смо у току ове 2019. године осмишљавали, трудили се и радили желимо све то да вечерас и сутра хорским пјевањем и хваљењем украсимо и заокружимо, а прекосутра у недјељу саборним служењем овдје у Сарајеву у саборној цркви благословимо и Богу захвалимо за све и свја.
            Слављење Господа кроз најљеше, најплеменитије и најузвишеније хорско појање наше ''Слоге'' и осталих братских хорова и пјевачких друштава врхунац је љепоте коју морамо осјетити. Имамо велику част и радост да ће у овом фестивалу ''Слоге'' осим нашег СПД-ва учествовати хорови:  ''Јединство'' из Бања луке, Прво пјевачко друштво из Београда, хор св. Марка из Подгорице, Побратимство из Фоче, Хор студената Философског факултета у Источном Сарајеву, појци храма Светога Саве у Београду, музички ансамбл ''Дар'' из Бања Луке.
            Радни наслов ''Фестивал Слоге'' носи собом и у себи и једну вишу димензију и поруку. Није то само музичко-хорски фестивал, већ Фестивал наше СЛОГЕ у нашим овогодишњим поменутим   историјским јубилејима. То нас, уистину, чини радосним, поносним  и срећним.  Изражавамо нашу велику захвалност Управи и члановима Српског пјевачког друштва ''Слога'' што су нас обрадовали својом идејом, али и великим својим трудом и залагањем.
            Нека живи музика! Нека се њом слави Бог и Човјек и сва творевина божија. Прелијепом хорском музуком изразимо нашу саборност и наше хармонично јединство. Нека вечерас, сутра и прекосутра и увијек  наша хвала Богу буде наша пјесма и наша музика.
            Нека Бог молитвама светог отаца нашег Саве првог нашег просвјетитеља и учитеља, наших светих архиепископа, митрополита и патријараха благослови нашу Српску православну Цркву, нашу митрополију и цјелокупан род наш.
            Дозволите да фестивал наше ''Слоге'' благословимо и прогласимо отвореним. Хвала Вам.
                                                                                   Митрополит Хризостом ''

            На крају прве фестиваске вечери све учеснике и госте фестивала поздравио је предсједник СПД ''Слога'' протојереј-ставрофор др Владимир Ступар, који се од срца захвалио учесницима и свим присутнима на посјети.

            Друго фестивалско вече одржано је у Дому оружаних снага БиХ-не у Сарајеву. У име покровитеља фестивала Високопреосвећеног митрополита г. Хризостома  и СПД ''Слога'' све учеснике и све госте поздравио је високопречасни протојереј-ставрофор др Владимир Ступар.

            Хоровима и пјевачким друштвима дириговали су: Госпођа диригент Радмила Кнежевић (Прво београдско), Госпођа диригент Људмила Радовић (Св.ап. Марко из Подгорице), Госпођица диригент  Јелена Аничић (ФФ-Пале) Господин   диригент  Немања Савић (Бањалучко Јединство),  Господин диригент Стефан Мојсиловић (Сарајевска Слога), Господин диригент Борислав Бјелогрлић ( Фочанско Побратимство), Господин Филип Милојевић - руководилац  Појаца храма Светога Саве, Београд, Госпођица Хилда Хрекес, руководилац ЖВА ''Дар'' из Бања луке.   


Као круна ових хорских свечаности  данас је, у недјељу, 24. новембра са почетком у 09:00 часова у Саборном храму у Сарајеву служена света архијерејска литургија.

Литургију је служио Високопреосвећени архиепископ катарски Господин Макарије уз саслужење Високопреосвећеног митрополита Господина Хризостома и свештеника:  митрополије дабробосанске, архиепископије Београдско-карловачке, архиепископије Катарске (патријаршија Јерусалимска), епархија бањалучке  и  британско-скандинавске.  

На светој архијерејској литургији пјевали су све чланови поменутих хорова и друштава те  Камерни хор Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.


На крају свете литургије  покровитељ Фестивала ''Слоге'' Високопреосвећени Господин митрополит Хризостом обратио се и казао:
'' Ваше Високопреосвештенство, драги нам  у Христу Господу брате и саслужитељу архиепископе Катарски Господине Макарије,
Високопречасни и часни оци,
Драги нам хористи из Београда, Подгорице, Бања Луке, Фоче, Пала и Сарајева,
Драга браћо и сестре,

"Гле, шта је добро, или шта је красно,
 него да браћа живе заједно." (Пс. 132,1)

            За  данашњу прилику и данашњи дан  ја бих додао  и  рекао да ''браћа пјевају заједно'' - да се моле Богу зајено, и да заједно  славе 800-годишњи јубилеј наше Цркве и наше митрополије.
            Нека је срећан и благословен овај дан  наше духовне радости - радости којом славимо наш историјски јубилеј, али и када славимо  успомену на нашег великог краља светог Стефана Дечанског, мученика и чудотворца.  Овом светом литургијом, браћо и сестре,  Богу благодаримо за све оно што нам је Господ дао, подарио, и што нам је благословио у протеклих 800 година. А дао нам је много! И нека је благословено име Господње од сада и довијека.
            800-годишњи јубилеј наше Цркве и наше Митрополије започели смо духовном академијом на Философском факултету у Палама, 19. маја о.г. и ево заокружујемо га  овом светом литургијом. Нека је слава Богу за све и сва. 
            Браћо и сестре, дозволите да вам прво преставимо и у име свих вас поздравимо нашег драгог госта и нашег  у Христу Господу  брата и саслужитеља  архиепископа  Катарског Господина Макарија. Да добро сте чули архиепископа из Катара и то из Дохе - главног града ове нама веома далеке и мало познате земље.  Не случајно,  већ божијим благословом он је данас са нама. Наша митрополија одувек је имала и одржавала велике духовне односе са Светим градом Јерусалимом, градом у ком је сједиште најсветије Патријаршије Јерусалимске којој диховно припада и архиепископија Катарска. Јерусалимска патријаршија  вјековима је имала своје подворје (метох) овдје у Сарајеву, - подворје које је било у посебној љубави наших старих Сарајлија. Са братом Макаријем се познајемо још од давне 1990. године.
            Високопреосвећени  владико Макарије,  добро нам дошли. Срдачно вас поздрављамо и неизмјерно смо вам захвални за ваше учешће у овом нашем завршном прослављању нашег 800-годишњег јубилеја. Молимо Вас да наше искрене и срдачне поздраве пренесете Његовој Светости патријарху јерусалимском Господину Теофилу и светом архијерејском Синоду јерусалимске патријаршије.
            Браћо и сестре, овај Фестивал хорског појања којег организовасмо у претходна два дана  је фестивал и празник наше СЛОГЕ, прије свега нашег Српског пјевачког друштва ''Слоге'', али и више од тога,  наше велике српске и светосавске СЛОГЕ, коју посвећујемо нашем јединственом 800-годишњем јубилеју наше Цркве и наше митрополије. Затим га посвећујемо у славу, част и спомен свих наших блажене успомене великих и сваке хвале достојних претходника митрополита - њих 60-сет, свим упокојеним члановима  нашег СПД ''Слоге'', свим нашим дичним и сваке хвале достојним и великим Србима Сарајева који су нас задужили да их увијек спомињемо, да их никада не заборавимо.
            Из ових разлога овај дан је за нас јединствен и посебан. Зато имамо потребу да се захвалимо пред свима вама Управи хора СПД ''Слога'', Управи Саборне цркве  и свима вама драги  учесницима овог историјског Фестивала. На првом мјесту велико-велико хвала нашој националној институцији Првом београдском пјевачком друштву. Велика је част за нас, браћо и сестре, чланови Првог београдског пјевачког друштва, што сте дошли у Сарајево, што сте нас синоћ изведеним композицијама и данашњим појањем на литургији духовно оснажили и учинили поносним, а посебно што сте са нама данас у овом светом храму, у овој светој литургији. Ви сте више од хора и од пјевачког друштва. Ви сте наша Српска и национална институција. Хвала Вам.
            Исто и једнако тако захваљујемо се нашем великим хоровима и пјевачким друштвима: бањалучком ''Јединству'', подгоричком ''Светом апостолу и еванђелисту Марку'', нашој сарајевској ''Слози'', фочанском ''Побратимству'',  хору студената Философског факултета из Пала,  неизмјено симпатичној групи ''Дар'' из Бања Луке, прекрасним момцима  из Београда ''појцима храма Светог Саве на Врачару''. Свима Вама велико - велико хвала за ваше пјевање, за духовно охрабрење које сте нам пренијели. Нека Вас Бог благослови и подари вам добро здравље, срећу и сваки напредак. Куд год ходили, пјевали и славили Бога пренесите наше поздраве из Сарајева и добро нам поново дошли.
            Браћо и сестре,
            Хвала и свима вама који овај фестивал пропратисте на најљепшији могући начин. Посебно желимо да се захвалимо људима и организацијама које помогоше око организације овог хорског фестивала. Нека Господ свима многоструко узврати својим благословом.
            А сада бих у име свих вас замолио драгог нам владику Макарија да Вас поздрави и пренесе молитве и благослове Најсветије Јерусалимске Патријаршије. 
            Нека је благослов божији са свима вама. Амин!

Митрополит Хризостом''У наставку присутнима се обратио архиепископ катарски Г. Макарије и исказао своју захвалност Богу да је данас у Сарајеву и да учествује у овој духовној и црквеној радости. Пренио је молитве и благослов светог града Јерусалима и његових светиња и потсјетио на духовне везе између Сарајева и Јерусалима. У наставку позвао је све на свједочење своје вјере свуда и на сваком мјесту без разлике.


Након бесједе владике Макарија присутнима се обратио Високопречасни протојереј-ставрофор Петар Лукић из Београда, предсједник Првог београдског пјевачког друштва. Изаказао је своје велико задовољство учешћем у овом фестивалу и овој светој литургији и захвалио организаторима на великом труду и посвећености овом дјелу. У наставку уручио је Повељу Првог пјевачког друшта митрополиту Хризостому и самој ''Слози''.
По окончању свете литургије Високопреосвећени је све примио у палату митрополије и захвалио им на доласку и учешћу. За све учесника фестивала приређен је ручак у ресторану ''Кула'' у Источном Сарајеву.


Све је свето и честито било и миломе Богу приступачно.

Љетописац РаНиКо  

 ФОТОГАЛЕРИЈA

 

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.