• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


07.10.2019.

ОДРЖАН ГУСЛАРСКО-ДУХОВНИ ПРОГРАМ „ПУТ СВЕТОГ САВЕ“

У оквиру манифестације „Огледало епског стваралаштва - очување културне баштине“, 4. октобра ове године је у Културном центру у Источном Новом Сарајеву одржан гусларско-духовни програм под називом „Пут Светог Саве“.
Протојереј-стврофор др Ранко Билинац, благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Господина Хризостома, уводном бесједом увеличао је програм значајног јубилеја – 800 година самосталности Српске православне цркве и оснивања Митрополије Дабробосанске.
Он је говорио о личностима које су најзначајније за стварање Српске православне цркве, а посебно о монаху Симеону Стефану Немањи и његовом сину Светом Сави. „Само једно дјело Светога Саве, оснивање и уређење аутокефалне Српске цркве било би довољно да његово име овјековечи у српском народу. Слављењем овог јубилеја желимо да нагласимо да ми желимо и хоћемо да ходамо Савиним стопама, као и да идемо путем који нам је он завјештао“, рекао је између осталог прота Билинац.


Он је подсјетио да је Свети Сава био принц, монах, игуман манастира Студенице, отац српске књижевности, дипломата и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве, који је рођен као Растко немањић, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, са којим је подигао манастир Хиландар, први и једини српски манастир у Светој Гори.
У програму су учествовали гуслари Витомир Арсенић, Немања Тимотија, Никола Матовић и Лазар Ждрало, појци Стефан Мојсиловић, Стефан Којић и Стефан Стефановић, а у музичком дијелу програма наступили су Пеђа Харт, Лука Новосел и Теодора Арсенић.


Организатор ове манифестације је Гусларско друштво „Филип Вишњић“ из Источног Сарајева, а уз потпуно равноправну тематску и естетску димензију сценско извођење је осмислио и прилагодио редитељ Витомир Митрић.
„Кроз цјеловечерњи програм, посвећен овом великом јубилеју Српске православне цркве остварен је потпуни угођај који на идеалан начин могу да пруже звуци гусала, духовне пјесме и етно-музика. Однос епских, духовних и историјских догађаја учвршћују нашу националну и вјерску традицију“, рекао је Митрић.
Секретар Гусларско друштво „Филип Вишњић“ Витомир Арсенић истиче да је овогодишња маниестација „Огледало епског стваралаштва - очување културне баштине“, једанаеста по реду, тематски посвећена јубилеју 800 година самосталности Српске православне цркве и оснивања Митрополије Дабробосанске, под мотом „Пут Светога Саве“.


„На пројекту је радио тим сарадника из разних области који су допринијели да ови програми у области очувања традиције заузму значајно мјесто у културној политици Републике Српске и својим квалитетом и програмским садржајима постану врло успјешни пројекти на пољу едукације и промовисања традиције кроз епске и духовне пјесме код наших људи, омладине посебно“, навео је Арсенић.
Трибином за ученике средњих школа о значају српске поезије о теми „Светосавље – начин живота“, коју је модерирао протојереј-ставрофор др Ранко Билинац, у Источном Сарајеву. 3. октобра, почела је манифестација „11 Огледало српског стваралаштва-очување српске баштине“.
На трибини у Културном центру Источно Ново Сарајево приказан је анимирани филм „Пут Светог Саве“, који је урадио Православни центар за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“ са својим члановима уз помоћ Студија анимираног филма из Ниша.
Овом приликом прочитан је најбољи литерарни рад Јоване Ковач, ученице трећег разреда Гимназије и средње стручне школе Источна Илиџа, која је добила награду за рад о теми „Светосавски завјет“.
Гусларско друштво Филип Вишњић" из Источног Сарајева најстарије је гусларско друштво на подручју бивше Југославије, а основано је 1963. године.
Као једино гусларско друштво које је постојало шездесетих година прошлог вијека окупљало је све гусларе широм бивше Југославије, а већ 1971. године организовало је у Сарајеву први фестивал гуслара Југославије.

Протојереј-ставрофор Ранко Билинац

ФОТОГАЛЕРИЈA

 

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.