• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


11.09.2019.

У СОКОЛОВИЋИМА  КОД  РУДОГ ОСВЕШТАН  ХРАМ  СВЕТИХ МУЧЕНИКА  ЈАСЕНОВАЧКИХ


У селу Соколовићи надомак Рудога, данас је у недјељу, 8. септембра 2019. године,  освештана новоподигнута црква Светих мученика јасеновачких. Овај сада већ освештани храм је истовремено и спомен црква на мајку Мехмед паше-Соколовића. Како историчари наводе велики везир Отоманског царства Мехмед паша-Соколовић подигао је једну омању цркву у свом родном селу Соколовићи а за потребе његове мајке, која је остала хришћанка за разлику од његовог оца који је примио ислам. Поштујући своје родитеље и једнако их љубећи велики везир од Соколовића подигао је и омању џамију за потребе његово оца.

Од тада прошође године, деценије и вијекови а онда се деси невјероватно чудо. Један свештеник са Флориде (УСА) Стеван Гагић са Флориде (УСА) одлучи из само њему познатих разлога да од своје и уштеђевине своје породице сагради храм у спомен мајке Мехмед паше-Соколовића , а у част Светих мученика Јасеновачких. Наиме, ради се о свештенику Стевану Гагићу, рођеном мајевичанину, а који сада као пензионер живи на Флориди.   И ево данас, 8. септембра 2019. године, након великог догађаја у Старом мосту на Дрини, испуни се вријеме да овај храм буде освештан (посвећен).


Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански уз саслужење протојереја-ставрофора: Александра Топаловића, Милојка Топаловића, Саве Брадоњића, Рајка Цвјетковића и ђакона Будимира Гардовића освешта овај новоподигнути храм чином троносања и отслужи свету архијерејску литургију. Бог даде и лијепо вријеме и све би за слављење Бога и за памћење.


У бесједи Високопреосвећени је истакао значај овог дана и догађаја и истакао: ''............ гле отац Стеван са Флорида, који никада није прошао овим крајевима нити боравио у Рудом потсјећа нас на нешто што никако не смијемо заборавити, а то је мјесто рођења како великог паше-Соколовића тако исто и великог патријарха српског Макарија Соколовића. А ми смо све то заборавили! Заборавили смо да је у овом селу осим великог патријарха  Макарија рођено још шест српских патријараха и 14 велик везира, паша, отоманских генерала и адмирала. А то само од себе говори који је то и какав био духовни и ментални потенцијал нашег Српског народа са ових простора. ................ Велики паша-Соколовић је био потпуно свјесни Србин и као такав све је чинио да поданицама Отоманске империје учини добра дјела. Као такв остао је упамћен у историји. За разлику од других паша и зулумћара није био тирјанин,  већ велики градитељ и добротвор својих поданика.......... Захвалимо данас Богу и нама непознатом оцу Стевану Гагићу за све ово што се данас овдје бива................''


                                                                                                    Љетописац РаНиКо 

ФОТОГАЛЕРИЈA

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.