• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А

 

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.


05.08.2019.

МИТРОПОЛИТ ХРИЗОСТОМ ПО ПРВИ ПУТ НА ЗЕЛЕНГОРИ


У суботу, 3. августа 2019. године, на дан успомене св. пророка Језекиља, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, изашао је на Зеленгору, тачније у село Врбницу испод самог Трескавца и Зеленгоре. На позив врло малог броја још живућих  врбничана у Врбници, а више оних исељених и расељених одазвао се и дошао у Врбицу да по први пут служи свету архијерејску литургију у новоподигнутом храму св. валикомученика Пантелејмона у Врбници. Високпреосвећеном Господину Митрополиту саслуживали су: архимандрит Лука Бабић, протојереј Никола Ковач и ђакон Будимир Гардовић.


Овај свети храм, освештан јерејским освећењем, подигнут је 2015. године на земљишту пок. Пешута Вујичића којег је ОЗН-а сурово мучила и убила 1946. године, а чији се гроб налази управо са сјеврене стране цркве. Наиме, ОЗН-а није дозволила да пок. Пешут, као народни непријатељ буде сахрањен у сеоском гробљу већ изван гробља. И гле, правде божије! Догоди се да баш он једини почива у самој порти цркве. Након свете литургије,  те обављене литије,  освећења кољива и ломљена колача Високопреосвећени је обишао гроб пок. Пешута и помолио се за њега и његову душу.


Ово невјероватно пејзажно мјесто украшњно околним врховима Зеленгоре одушевило је и одушевљава, а посебно инспирише сваког оног ко воли љепоту коју Бог створи и дарова људском роду. Па и поред тога човјек је због кајиновских нагона напустио ово љепоте и предао се лажним и обмањујућим љепотама овога свијета. Али, Врбица са свим својим љепота опстаје и чека да јој се врате њена стара и нова чеда, да обнове огњишта своја и нови живот да у њој процвјета.

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

 

   

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2018.г.

 


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ЈУНУ, ЈУЛУ И АВГУСТУ МЈЕСЕЦУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.