Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава08.02.2010
РАДИОНИЦА ИКОНОПИСАЊА САБОРНОГ ХРАМА У САРАЈЕВУ

Благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја у Источном Сарајеву већ неколико мјесеци дјелује радионица иконописања при Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

Према ријечима старјешине Саборног храма оца Борислава Ливопољца, намјера је да ова радионица иконописања прерасте у школу у којој би били школовани иконописци, којих нема на просторима БиХ, а који би убудуће радили на осликавању православних храмова у БиХ.

Отац Борислав је рекао да радионицу похађа 20 сталних и око 10 повремених полазника, који раде под повременим надзором професора са Академије Српске православне цркве /СПЦ/ за уметности и консервацију у Београду.

Доцент фрескописа на Академији СПЦ за уметност и консервацију у Београду Горан Јанићијевић рекао је да су полазници радионице ђаци, студенти, те остали заинтересовани грађани свих доба живота чији је основни мотив да се баве умјетношћу православне цркве.

"Програм је традиционално цртање и сликање иконе према искуствима цркве" - изјавио је Јанићијевић, додајући да сличне радионице постоје и у Хан Пијеску и Епархији зворничко-тузланској при манастиру Светог Василија у Бијељини.

Он је најавио да ће радови радионице иконописања у Источном Сарајеву, али и у Хан Пијеску и Бијељини, ове године дио манифестацији "Да се не заборави", која се сваке године организује 17. марта, као сјећање на трагичне мартовске догађаје на Косову и Метохији када је почињен велики погром не само над Србима, него и над њиховом културом, наслијеђем и православном баштином.

"Тада је горјела фреска Богородице са Христом хранитељем Призренским из 13. вијека. Тада је запаљена и Богородица Љевишка. Ове године сјећање на тај догађај биће обиљежено организовањем низа изложби копија и реплика икона и фресака са Косова и Метохије. Манифестација ће обухватити седам пунктова од којих ће најзападнији
бити у Источном Сарајеву" - навео је Јанићијевић.