Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава02.03.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПОСЈЕТИО СВЕТУ ГОРУ И МАНАСТИР ХИЛАНДАРБлагословом њихових светости господе патријарха српског Иринеја и цариградског Вартоломеја, Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај боравио је на Светој Гори од 24. до 28. фебруара.

Владика Николај присуствовао је у суботу, 27. фебруара, у манастиру Хиландару ктиторској слави – празнику Преподобног Симеона Мироточивог.

Митрополит је тог дана у манастирској цркви служио Свету архијерејску литургију и обавио славски обред.

Високопреосвећени је на славском ручку у краткој бесједи говорио о животу и дјелу Преподобног Симеона Мироточивог – Стефана Немање, нагласивши да је његова личност, заједно са светим Савом Српским, подједнако важна и Богом прослављена.

Владика Николај, као званични представник Српске православне цркве /СПЦ/, пренио је благослове и поздраве патријарха српског Иринеја и осталих архијереја СПЦ.

Господин Николај обишао је манастирски комплекс који је тешко страдао у пожару и упознао се са радовима на његовој обнови.

Митрополит Николај предао је прилог Епархије дабробосанске Хиландару који се састојао од четири вунена ћилима.

Прије доласка у Хиландар владика Николај посјетио је протат Свете Горе у Кареји.

Приликом повратка кући високопреосвећени се у Солуну сусрео са постдипломцима на Теолошком факултету Аристотеловог универзитета из Митрополије дабробосанске и посавјетовао их да озбиљно раде и припремају се за будући мисионарски рад у СПЦ.