• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А


09.03.2019.

У  ПАЛАМА ОДРЖАНА ПРВА СЈЕДНИЦА МИТРОПОЛИЈСКОГ ОДБОРА ЗА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 800-ГОДИШЊИЦЕ АУТОКЕФАЛНОСТИ  СП ЦРКВЕ И КРЕИРАЊА ЕПАРХИЈЕ ДАБАРСКЕ


Одлуком Његовог Високопреосвештенства Господина Хризостома, митрополита дабробосанског, МБр 99/19 од 28. jануара 2019. године основан је Митрополијски организациони одобро  митрополије Дабро-босанске за организацију обиљежавање 800-годишњег јубилеја у митрополији Дабро-босанској:  а) аутокефалности  СП Цркве и б) оснивање епархије Дабарске (данас Дабро-босанске). Данас, 9. марта 2019. године, односни Одбор састао се на своју прву сједницу у Палама у сали Црквене општине Пале. Након прочитане молитве приступило се личној презентацији чланова Одбора и усвајање Дневног реда.  У наставку рада тек конститутусаног Одбора  архијерејски замјеник протојереј-ставрофор проф. др. Владислав Топаловић поздравио је Високореосвећеног Господина Митрополита и све чланове Одбора и истакао велики значај обиљежавања ових јубилеја. 


У свом обраћању и поздраву присутних чланова Одбора  Високопреосвећени се захвалио свима који су прихватили његов позив да буду чланови овог Одбора. Затим је истакао: ''........... 1219. године  монах Саво Немањић из манастира Хиландара, сагледавши духовно стање свог народа и скором па никакву организацију Цркве у отачасвту његовом одлази у Никеју, код свог належног епископа, у овом случају патријарха константинопољског и васељенског и код самог автократора (цара) Ромејског и из чисто пастирских, духовних и црквених  разлога тражи аутокефалију за географски простор његово отачаства, а то је велика жупа Рашка.  Аутокефалија је грчка ријеч. Многи полу разумију шта то тачно значи, а неки погађају шта би то могло бити. Аутокефалија је грчка сложеница и састоји се од замјенице αυτος, αυτη, αυτον, а што у преводу у овом случају значи: свој, своја, своје и ријечи κεφαλη,  а што у преводу значи глава, али, не у анатомском значењу те ријече, већ у преносном.  Буквалан превод ове грчке ријечи гласио би својеглавост, у значењу да има своју главу. У пренеосном значању  те ријечи значи посједовање свог властитог поглавара. Ми смо то превели са ријечу САМОСТАЛНОСТ, међутим тај израз не одговара бићу саме Цркве и због тога смо ми задржали грчку ријеч аутокефалија.


У склопу организације самосталне Цркве у његовом отачаству и шире Свети Сава је основао 1219/20. године ДАБАРСКУ епархију са сједиштем у манастиру Светог оца Николаја у Прибоју.  Дабар је микро-географска област која се простирала од данашњег Пријепоља па све до Вишеграда са обадвије стране ријеке Лим, односно Дрине.  Током средњег вијека, а посебно његовог касног периода  јуриздикција епископа дабарског протезала се на читав простор  средњовјековне Босне. Током укидања  аутокефалије наше Цркве од стране отоманске власти и поновног подвођења под јуриздикцију Константинопољске патријаршије првобитни назив наше епархије изгубио се, односно брисан је као непостојећи за структуру  константинопољске  патријаршије.  Цариград је наметнио ново име нашој епархији. Званично она је Митрополија Босне (Μητροπολη Βοσνιας). Након обновљења самосталности наше  Цркве  српски ариепископи и  патријарси  уз нов (цариградски) назив наше митрополије  придодавали су и њен први назив ''дабарска''.  Отуда данас имамо  назив ДАБРО-БОСАНСКА. Цијенимо да је наша Црква добро процјенила значај и улогу ове сложене титуле. Овај јубилеј је прилика да се све ово освјетли научним радовима. Морамо признати да слабо знамо своју историју, а она је веома-веома дубока и интересантна.  
Ови  јубилеји  нису значајни само за нашу Цркву, као Цркву,  односно нашу митрополију, ваћ су још важнији за само биће нашег народа, наше историје, културе, наше свеукупне прошлости и садашњости. Ово су јубилеји не само прошлости, већ, прије свега и изнад свега,  НАС САМИХ - нас живе Цркве Божије, живог Народа божијег, СРПСКОГ НАРОДА. Ко тога није свјесан мора му се рећи и објаснити. Томе треба да служи и послужи обељежавање ових јубилеја.
Без самосталности наше Цркве не би било нити нашег народа као Српског и православног, наше националне историје, културе, науке и умјетности.  Аутокефална Српска православна Црква  је била и остала  окосница свеукупног нашег живљења и постојања, нашег самосазнања и самопознања. Кад год размишљам о нашој историјској прошлости и садашњости, а добро знам о чему размишљам, бивам истовремено  одушевљен  димензијама  улоге наше Цркве у нашој прошлости, садашњости, а надам се и у будућности  и запрепаштен дејствовањем сила зла против Ње и нас као њене пуноте. Имајући све то у виду цијенимо не само обавезом већ великом чашћу да кроз обиљежавања ових јубилеја искажемо пијетет према свима онима који нас 800 година водише кроз немилосрдне сциле и харидбе  овог свијета, али и да сами-себе у овим временима отуђења и глобализације што чвршће и што свјесније вежемо за оно што јесмо НАРОД - ПУНОТА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ И СРСПКИ НАРОД. ''


Након обраћања господина митрополита  Одбору су се обратили  и  поздравили га: г. Драган Давидовић, протојереј-ставрофор Дарко Ђого, г. Момчило Крајишник, проф. др. Мирко Саиловић, др. Радован Пилиповић, протојереј-ставрофор Ненад Тупеша.
У другом и радном дијелу сједнице Одбор се бавио оквирним приједлозима планова  и програма  и закључио да се односни јубилеји обиљеже:
1)  богослужбено - литургијски у:
- Вишеграду-Андрићграду, 27. и 28. јуна 2019.
- Сокоцу, 1. и 2. августа 2019.
- Палама,  27. и 28. августа 2019.
- Сарајеву (саборној цркви) - Источном Сарајеву (на Вељинама), 14. и 15. септембра 2019.   
- Зеници, 21. септембра 2019.
Осим ових централних  богослужбено-литургијских прослављања Одбор је предложио да се широм епархије током цијеле 2019. године у свим парохијама и манастирима организују литургијска славља.
2) Црквено-националним и културним манифестацијама у горе наведеним градовима и то у: а) Вишеграду, 27. јуна т.г. б) Сокоцу, 1. августа т.г. в) Палама, 27. августа т.г. г)  Источном Сарајеву, 14. септембра т.г. и д) Зеници, 20. септембра т.г. У склопу овог програма ( црквено-националних и културних манифестација) подразумјева се организација: а) свечаних духовних академија, б) студенских  кулрурних академија посвећених 800-годишњници у Палама, Фочи, и др.
Одбор је донио закључак да се Свечане духовне академије приреде у Београду, Бања луци, Подгорици и др.
3) Научно - издавачким програмом У склопу  овог програма Одбор је закључио:
а) организовати Међународни научни скуп  крајем фебруара 2020. године
б) Израдити и издавање:    
- Монографију Митрополије 
- Шематизам Митрополије 2019 (да изађе 2020)
- Зборник - грчка акта 13. вијека
- Споменица  800-годишњица Митрополије
- Номоканон (Законоправила) Светога Саве
4) Музејско-изложбени програм - у склопу овог програма Одбор је предложио и добио закључак да се организује и приреди изложба икона и других црквених и литургијских артифаката на нивоу  Митрополије. Изложбе ће бити приређене у Сарајеву, Београду, Бања луци и др.
У програм обиљежавања јубилеја митрополије одлучено је да се прослављање  настави и у 2020. години, Предвиђено је да се у току 2020. године између осталог освештају новоподигнути храмови у Палама (Сабор Светог архистратига Гаврила) и у Фочи (Светог Саве).

Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2018.ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.