• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А


21.02.2019.

БРАТСКИ САСАТАНАК СВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ

Данас је, 21. фебруара 2019. године, одржан годишњи братски састанак свештенства митрополије Дабро-босанске. Састанак је одржан у парохијском центру при храму Светог великомученика Георгија  у Источном Новом Сарајеву - Миљевићима. Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом информисао је свештенство о стању у Митрополији и позвао свештенство да са стрпљењем и посвећеношћу служи Господу, Цркви и Народу божијем. У извјештајима архијерејских намјесника и свештенства констатовано је да је све већи број исељавања нашег народа, а што ће имати непосредно велике последице по саму митрополију. Истовремено, констатована је све већа градња нових и обнављање старих и старијих храмова и парохијских домова. Ово се тумачи тиме да наш народ кроз градњу нових и обнављање старих храмова жели да очува и појача повезаност са својим огњиштима, мјестима свог поријекла и са својом митрополијом. Високопреосвећени митрополит Господин Хризостом говорећи о узроцима и последицама расељавања сугерисао је свештенству да енергичније преузме и социјалну димензију дјеловања у својим локалним зајдницима на начин да буде позитиван партнер локалним заједницама у рјешавању проблема са којима се суочавају њихови парохијани, а у циљу уклањања узрока исељавања.


У наставку засједања Високопреосвећени Господин Митрополит упознао је свештенство о плановима и програмима обиљежавања:
а) 800-годишњице:
1) аутокефалности наше помјесне Српске православне Цркве и
2) креирања наше ДАБАРСКЕ, данас Дабро-босанске митрополије.
б) 500-годишњици Српске Горажданске штампарије. 
Високопречасни протојереј-ставрофор проф. др. Владислав Топаловић, арх. замјеник замољен од Високопреосвећеног Господина митрополита  извјестио је епархијско свештенство о наведеним годишњицама, док је протојереј-ставрофор проф. др. Дарко Ђого обавјестио свештенство о 500-годишњем јубилеју Српске Горажданске штампарије.
Утврђени су садржаји и термини обиљежавања ових јубилеја о чему ће свештенство бити детаљно обавјештено.
Високопреосвећени је посебно говорио о изради јубиларног 800-ГОДИШЊЕГ ШЕМАТИЗМА митрополије Дабро-босанске и позвао свештенство да се активно укључи у израду  истог.
Посебна тачка дневног реда била је посвећена  свештеномученицима  и новомученици митрополије Дабро-босанске. У скопу ове тачке дневног реда разговарало се о локалном култу свештеномученика, њиховим житијама и иконама, о ексхумацији њихових часних моштију и постављање у храмове ради поклоњења и слављења. Високопреосвећени Господин Митрополит позвао је свештенство и вјерни народ да направе планове и програме одласка на поклоњење мјесту страдања Свештеномученика митрополита дабробосанског Петра на Велебиту. Конкретно је договорено да се  у току 2019. године изврше ексумације светих моштију свештеномученика Велимира (Мијатовића), Марка (Поповића) и других чија су гробна мјеста позната.                 

  Љетописац РаНиКо

ФОТОГАЛЕРИЈА

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2018.ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.