Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава28.03.2010
ВАСКРШЊА ЧЕСТИТКА МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈА

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај упутио је честитку свештенству, монаштву и православним вјерницима у Митрополији дабробосанској поводом највећег православног празника Васкрсења Господа Исуса Христа.

Честитку митрополита Николај преносимо у цјелости:

„Драга браћо и сестре,

Васкрс је највећи хришћански празник. То је празник побједе над гријехом, смрћу и ђаволом. Ово је празник љубави и наде у боље међуљудске односе.

Послије свога Васкрсења, Господ Христос је уплашене ученике (Апостоле) поздравио ријечима: „Мир вам“. Исто тако, у тешким ситуацијама, када се сусрећемо са многим, тамом обавијеним безизлазима и осјећамо немоћним пред немилосрдним моћницима, Васкрсли Господ нам долази, окрјепљује нас да у Њега вјерујемо и без страха Њему прилазимо, јер је свјетлост, побједа и правда потлачених и унижених.

Мир који је Христос даровао својим ученицима, а преко њих и цијелом свијету, подарио је својим животом, својим ранама, својом крсном смрћу и свијетлим васкрсењем, па Он остаје символ, сажетак, мистични коријен мира, који је донио у живот човјечанства.

„Мир вам,“ поновио је Христос својим ученицима. „Као што Отац посла мене и ја ћу послати вас“ (Јн. 20,21). Васкрсли Христос их шаље да наставе дјело спасења и мира које је Он започео и испунио. Ми, Његови ученици, имамо задатак да славимо тај саборни мир – мир од Бога са нама, са цјелокупном творевином.

„Апостоли, бићете настављачи моје мисије у свијету, не силом државничком или војничком, не политичком или економском влашћу, него силом небеске љубави, трезвеног смиреноумља, суздржљивости и херојске саможртве“, као да данас одзвањају ријечи Христовог благослова.

Извор ове силе је у сљедећем: „И ово рекавши, дуну и рече им: Примите Дух Свети!“ Као да им је рекао: „Ви ћете бити благовјесници и чиниоци мира, непрестаним дејством Духа Светог у вама.“ Дух Свети, својим непознатим и нама непојмљивим дејствима, оспособљава људе свих дужина и ширина васељене и историје да буду људи мира и да отварају путеве када је све око њих затворено.

У свјетлости Васкрсења, пожелимо једни другима васкршњи мир. Нека је од нас далеко било какав страх и страдање ума и срца нашег: васкршњи мир нека влада у душама нашим и свих народа хришћанских.

Поздрављамо вас, вјернике Цркве Христове, али и све људе, древним поздравом мира и добре воље:
„ХРИСТОС ВАСКРСЕ И ЗАИСТА ВАСКРСЕ!“