• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А


19.01.2019.

МИТРОПОЛИТ  ХРИЗОСТОМ  НА ОТВАРАЊУ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О ВЈЕРОНАУЦИ

Данас је 18. јануара 2019. године са почетком у 16:00 часова Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански присуствовао  отварању Међународне конференције о вјеронауци  у великој библиотеци Хусреф-бегове џамије у Сарајеву.  Тема Конференције је ''Допринос вјеронауке одгојно-образовним процесима у Босни и Херцеговини у контексту еуро-атланских интеграција''. Конференцију су организовали Ријасет исланмске заједницуе у БиХ-ни и канцеларија Фондације Конрад Аденауер у Сарајеву.


Поздрављајући почетак рада односне Конференције Високопреосвећени Господин  Хризостом је казао:

Ваша Еминецијо Господине  Реису,
Ваша Узоритости Господине Кардинале,
Драги домаћини и драги учесници ове Конференције,

Прије свега свима желимо срећну, благословену и успјешну Нову 2019. годину. Исто тако желимо успјешан и плодотворан рад ове Конференције посвећене '' Доприносу вјеронауке  одгојно-образовним процесима у Босни и Херцеговини а у контексту  еуро-атланских интеграција''. Посебно желимо да похвалимо организаторе ове  Конференције Ријасет Исламске Заједнице БиХ-не и Фондацију Конрад Аденаур на одабиру ове теме. Ми смо у КО-ру наших пет епархије у БиХ-ни  дуго размишљали о овој теми, али не стигосмо да је ставимо на дневни ред.  Зато нам је драго да сте је ви поставили у фокус ове Конференције.
Вјеронаука као наставни предмет у основним и средњим школама у БиХ-ни је веома битан предмет. То није предмет у ком се учи само и искључиво о вјери у Бога, односно религијама. Вјеронаука се бави  и о свим плодовима ВЈЕРЕ У БОГА, почевши од наше вјерничке антропологије,  па све до култура и цивилизација насталих на темељима наших историјски утељених Цркава и вјерских заједница у БиХ-ни.  Зато нас не ријетко вријеђа лаичко и необразовано медијско коментарисање вјеронауке.        Истовремено, вјеронаука  изазива негативне реакције  код материјалистичког и потрошачког свијета, креатора потрошачког и профитабилног  глобализма, а посебно код атеиста и друштава који Европу претварају у нешто што ми као вјерници не можемо прихватити. Европа је угрожена са сваког аспекта.  Европа није случајно то што јесте - ПРИМУС континет науке и културе, технологије и цивилизације међу другим континентима. Поштујемо све друге континенте, а посебно Азију и Африку, али Еропа је континет први и посебан у свако погледу.
Сви ми становници Европе, осим што требамо бити поносни ЕВРОПЉАНИ, морамо преузети и обавезе за очување нашег Континента. Не припада Европа само некима од нас, као што то понекад звучи. Потпуно необјективно  Европом се  назива и са њом се идентификује само њен Западни дио (Западна Европа).  Европа има и свој Југ, и свој Исток и свој Сјевер. Само у свим и са свим њеним дијеловима она је јединствена и цјеловита Европа. Нама се данас глобалистички намећу искључиво и само западноевропске, а не све-европске вриједности и интеграције. Ово је у сваком погледу штетно и опасно по интересе и вриједности других дијелова Европе, који некада изгледају као смјешне колоније Западне Европе. Сјетимо се само кроз шта је прошла и још пролази Грчка - колијевка људске цивилицације, колијевка науке и културе, умјетности и свега другог.
У смислу наше одговорности за Босну и Херцеговину и  Европу ми Цркве и историјски утемељене религије у БиХ-ни морамо и одговорно и транспарентно разговарати о доприносу ВЈЕРОНАУКЕ  како у одгојно-образовним процесима у БиХ-ни тако исто и у контексту свеукупних  СВЕ-ЕВРОПСКИХ интеграција. Примјећујете да се Ми  ограђујемо од овог ''еуро-атланских интеграција''. Процјењујемо да је овдје примарно ријеч о  НАТО инеграцијама. Цијенимо да не би требало школски предмет вјеронауке доводити у било какву везу са НАТО-м, али са СВЕ-ЕУРОПСКИМ ИНТЕГРАЦИЈАМА да - свакако!
Европа је као континет природно и физички повезан са Азијом, а преко ње и са Африком. Нама би било природније да причамо о Еуро-азијским или еуро-блискоисточним интеграцијама гдје су настали и јудаизам и хришћанство и ислам, или исто тако и о еуро-сјеверноафричким или еуро-афричким интеграцијама. Дакле, са колијевкама нашх и религија и цивилизација.  
Очигледно је интерес Западног дијела Европе да се свуда прича искључиво о еуро-атласнким интеграцијама, док нас упорно одвајају или дезинтегришу од колјевки наших религија и култура. То нам се свакодневно намеће. Истовремено, са западноевроспког аспекта сва друга подручја, а посебно блискоисточна намећу нам се  као проблематична. Неоспорно је да су то рефлекције  колонијијалне свијести Западно Европских држава и да се оне и даље тако и односе према Африци и Азији.   
Позивамо учаснике ове Конференције да се, колико то буде могуће, потпуно отворено и транспарентно говори о одгојно-образовним процесима у БиХ-ни, како би их што боље усавршили и како би они добро послужили и били од користи у нашим, ако Бог да,  све-европским интеграцијама. Хвала .    

У Сарајеву, 18. јануара 2019.                       

  Митрополит дабробосански,
+  Хризостом                                                 

ФОТОГАЛЕРИЈА

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2018.ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.