• Митрополит
  •   Митрополија
  •    Историјат
  •   Контакт
  •    Линкови
Биографија    Бесједе    Посланице    Говори и обраћањa
   Управна тијела    Палата Митрополије    Манастири    Храмови    Издавачка кућа
Кратки историјат    Митрополити    Сарајевска Богословија    Новомученици    Страдање цркве


 


Loading...

  Препоручујемо

 

 Страницу одржава

Ф О Т О Г А Л Е Р И Ј А


16.01.2019.

БОЖИЋНО-НОВОГОДИШЊИ ПРИЈЕМ  У
МИТРОПОЛИЈИ ДАБРО-БОСАНСКОЈ


Данас је, 16. јануара 2019. године са почетком у 13:00 часова у палати митрополије дабро-босанске у Сарајеву одржан божићно-новогодишњи пријем.  На позив високопреосвећеног Господина митрополита Хризостома позиву на овај пријем одазвали су се поглаварти историјски утемељених црква и вјерских заједница у БиХ-ни, Високи преставник УН-ја Господин Валентин Инцко, шеф ОЕСЦ-а у БиХ, Комадант ЕУФОР-а,  угледни преставници државних и ентитеских власти, градоначелници и начелници општине,  чланови Дипломатског кора на челу са Апостолскин нунцијем Господином Пецутом и многобројни угледници из Сарајева и Источног Сарајева, чланови научно-академске заједнице и др.
Након дочека и поздрављања са сваким гостом појединачно Високопреосвећени Господин митрополит је поздравио све  ријечима:

Ваше Еминеције и ваше Екселенције,
Уважени носиоци државних, ентитетских и кантоналних власти,
Поштовани градоначелници и начелници општина,
Поштовани и нама драги преставници  академске и научне заједнице,
Поштовани и драги нам пријатељи,

            Велика нам је част и задовољство поздравити Вас добродошлицом под сводовима ове наше древне митрополије. Добро нам дошли на овај божићно-новогодишњи пријем. Уз добродошлицу свима желимо срећну и Богом благословену Нову 2019. годину молитвом да нам свима буде и успјешна.

Дозволите да изузетно поздравимо:
1) Његову Еминенцију Реиса Исламске заједнице БиХ-не Господина Хусејина Кавазовића и његову пратњу. Хвала Вам ваша Еминенцијо!
2) Његову преузвишености бискупа Господина Перу Судара, изасланика Његове Узоритости кардинала Винка Пуљића и његову пратњу.
3) Његову Екселенцију Господина Јакуба Финција, предсједника Јеврејске заједнице БиХ-не и његову пратњу,
4)  Његову Екселенцију Господина Валентина Инцка, високог преставника УН-ција у БиХ-ни;
5) Члана Предсједништва БиХ-не Њихову Екселенцију Господина  Шефика Џаферовића;
6) Његову Екселенцију Апостолског нунција у БиХ-ни надбискупа Монсињора  Луиђија Пецута и све присутне Екселенције Дипломатског кора.
7) Све вас присутне носиоце политичке, законодавне и извршне власти на свим нивојима;
8) Господина генерала Мартина Дорфера, комаданта ЕУФОР-а са његовом пратњом.
9) Све уважене и драге нам градоначелнике и начелнике општина;
10) Све присутне преставнике електронских и штампаних медија;
11) и све вас уважени и драги нам пријатељи и узванице. Вријеме Божића и Нове године је велики благослов божији за свакога. У овом времену духовне радости можемо и требамо започети  нешто ново,  а то је оно што нам анђели поручише у ноћи рођења Исуса Христа у Витлејемској пећини, а то је  да стварамо             МИР И ДОБРУ  ВОЉУ  МЕЂУ  ЉУДИМА! 
Сабрани у име Мира и Добре воље позивамо да сви заједно и са свим нашим разликама радимо на овом узвишеном и божанском пројекту. Нема значајнијег,  нити потребнијег пројекта у овој Земљи од пројекта Мира и Добре воље.  Само Мир и Добра воља међу људима, а примарно међу нашим народима, промјениће тренутачно не баш лијепу слику наше тешке и мучне ситуације. 
Цркве - православна и римокатоличка и Историјски утемељене религије у овој земљи по природи својих доктринарних учења стављају се у службу овог пројекта. Надамо се да овдје присутни преставници римокатоличе цркве, Исламске и Јеврејске заједнице дијеле са нама ово мишљење. Позивамо све одговорне у овој земљи да заједно радимо на промјени сутуације  у овој земљи, у њеним ентитетима и Брчко дистрикту.
Бићемо веома разочарани и обесхрабрени ако ове наше ријечи  не добију конкретну и позитивну реакцију и одјек од стране друштено одговорних структура, прије свега политичких, а потом и државних, ентитетских, кантоналних и локалних. 
Крајње је вријеме да се суочимо са нашом објективном стварношу, како друштвеном, тако исто и са духовном, али посебно са демографском, а у контексту тешке економске ситуације у овој земљи. Све су оне последице нездравих и неадекватних односа власти према својим грађанима и народима.
Апелујемо да прошлост оставимо историји и да се окренимо бољој садашњости и срећнијој будућности,  у коју беусловно вјерујемо. Желимо да и ви у њу вјерујете и молимо да све учинимо да ова земља буде земља среће и задовољства свих њених грађана и народа.
Чувајмо своја и достојанства других. То је гаранција сваког здравог друштва, сваке заједнице. Вратимо свакоме његов идентитет, његово право, достојанство и слободу да буде оно што јесте по својој природи, по свом духовном и националном бићу.  У контексту реченог посебно апелујемо де се не издвајају појединци и групе из њихових народних и духовних идентитета. Не заборавимо да је то била највећа грешка у нашој недавној прошлости коју смо скупо платили.
Још једанпут све вас поздрављамо и желимо срећну и успјешну Нову 2019. годину желимо свима и молимо да се пријатно осјећате.
Подижемо ову чашу у здравље свих вас и кличемо свима

 НА МНОГАЈА И БЛАГАЈА ЉЕТА.
Митрополит дабробосански

 + Хризостом, с.р.

Сарајево, 16. 01. 2019.                                                          

ФОТОГАЛЕРИЈА

   

Старије вијести 2018.г.


ПРОГРАМ СЛУЖЕЊА ЊЕГОВОГ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИТА ДАБРО-БОСАНСКОГ ГОСПОДИНА ХРИЗОСТОМА У ОКТОБРУ, НОВЕМБРУ И ДЕЦЕМБРУ МЈЕСЕЦУ 2018.ГОДИНЕ И ЈАНУАРУ 2019. ГОДИНЕ

Издвајамо

ЊЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕНСТВО
МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ
ГОСПОДИН ХРИЗОСТОМ

 


САБОРНИ ХРАМ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАЈЕВУ

Фото галерија Митрополије


Дабар - Издавачка кућа Митрополије


Нови број часописа "ДАБАР"

АРХИВА ЧАСОПИСА "ДАБАР"

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2016.г

АРХИВА ВИЈЕСТИ 2017.г.

ВИЈЕСТИ ЈАНУАР; ФЕБРУАР; МАРТ 2018.г.