Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава01.04.2010
ХОЋЕ ЛИ НАКОН БОЖИЈЕ УСЛИЈЕДИТИ И СУДСКА ВОЉА
Приредио: Невенко ЕРИЋ

Дане васкршњег поста и припрема за највећи хришћански празник - васкрсење Исуса Христа - и ове године, као и претходних пет посебно доживљавају и преживљавају свештеник Српске православне цркве Јеремија Старовлах и његов син Александар, јер их подсјећају на ноћ са 31. марта на 1. април 2004. године када су их у њиховом дому на Палама брутално претукли припадници НАТО и тадашњег СФОР-а.

Те ноћи су нељуди у невријеме, када такви и дјелују, тадашњем пароху паљанском протојереју-ставрофору Јеремији Старовлаху и његовом сину вјероучитељу Александру на смрт угрозили животе под изговором да траже ратне злочинце, тачније Радована Караџића.

И као што је Господ своју вољу показао васкрснувши свог Сина, тако је и у случају Старовлаха учинио исто и вјерне слуге Његове и Његове Цркве оставио у животу да свједоче да је разузданост и разулареност овоземаљских љубитеља силе и танатоса, пролазна и ништавна спрам воље Његове.

Отац Јеремија и сам то потврђује ријечима да је живот дар Божији, и то онај најдрагоцјенији, додавши "благодарни смо Богу што нас је, по Свом промислу, оставио у животу".

"Господу дугујемо сталну захвалност и молитвено сјећање. Молимо се на Светој литургији да остатак нашег живота буде без бола, непостидан и миран" - каже отац Јеремија.

ОВОЗЕМАЉСКА ПРАВДА

Премлаћивање Старовлаха, након вишегодишњих избјегавања, требало би коначно да добије овоземаљски, односно правни епилог и пред Судом БиХ, који се првобитно прогласио неднадлежним за овај случај.

Главно рочиште заказано је за 19. април саслушањем свједока и вјештака медицинске и финансијске струке.

Заступник породице Старовлах адвокат Миљкан Пуцар рекао је да остаје код тужбе и раније датих навода, те Суду предложио 49 писаних доказа.

Пуцар је изразио наду да ће коначна пресуда бити у корист породице Старовлах чиме ће у сваком смислу бити обештећени.

"Ја не бих ни покретао овај поступак да се не надам да ће Суд БиХ донијети одлуку, нажалост против БиХ. Сматрам да НАТО снаге, по потписаном Техничком споразуму треба да плате одштету, као што су платиле у стотине других предмета. Једино породицама Старовлах и Абазовић није плаћено" - рекао је Пуцар.

Пуцар је додао да је НАТО исплатио Црквеној општини Пале за оштећење Парохијског дома 6.150 евра, а да су породици Старовлах понудили 70.000 КМ у виду доброчинства и под условом да се одрекну било каквих потраживања.

"Тада су трошкови лијечења Старовлаха прелазили висину износа који им је био понуђен" - додао је Пуцар.

Мисрослав, син Јеремије Старовлаха, рекао је да је неспорно да су његовог оца и брата претукли припадници Јоркширског пука принца од Велса британских војних снага.

"Били бисмо срећнији да се поступак води против НАТО, као што је то споразумом предвиђено, а не против БиХ" - истакао је Мирослав додајући да до данас та организација није показала истинску жељу да починиоце недјела казни, а породици омогући правичну накнаду за тешке тјелесне и душевне повреде.

Он сматра да је БиХ, као држава, одговорна што се јасно кршење људских права мора доказивати судским путем.

"Због тога сматрамо да је БиХ одговорна према својим грађанима, па тако и према мојој породици, јер је потписала споразум према којем неки страни војници могу да повређују, па и да убијају недужне људе, а да за то не сносе ни кривичну ни материјалну, па ни моралну одговорност" - тврди Мирослав.

Он је навео да је његова мајка доживјела "страшну менталну и психолошку реакцију" након стравичног догађаја, а да су отац и брат и до данас на рехабилитацији. Свештенику Јеремији и његовом сину Александру остале су трајне посљедице од пребијања. Александар је стоодстотни инвалид којем је стално потребна туђа њега и помоћ.

БРУТАЛНИ НАПАД

Припадници међународних снага у БиХ - НАТО-а и тадашњег СФОР-а - прије шест година су у ноћи са 31. марта на 1. април извели војну акцију на Палама у којој су тешко повриједили тадашњег свештеника цркве Успенија Пресвете Богородице пароха Јеремију и његовог сина вјероучитеља Александра, а све под изговором да траже Радована Караџића.

Војници су око један час иза поноћи, уз употребу силе, ватреног оружја и експлозива упали у Парохијски дом који се налази тик уз цркву, а потом и у станове свештеника Јеремије и Миомира Зекића, који се налазе изнад просторија Парохијског дома.

Непосредно по упаду у стан Старовлаха, војници су Јеремијину супругу Виторку затворили у једну собу, а њега и сина Александра почели брутално тући. Александар, који се опорављао од операције жучи, од силине удараца је пао у кому.

Након једночасовног иживљавања, припадници мултинационалних снага су тешко повријеђене Старовлахе хеликоптером пребацили у Тузланску болницу. Полумртва тијела само су унијели у болницу и спустили их на под ходника и након тога брзо напустили ову здравствену установу.

Медицинско особље дуго времена није знало о каквим је пацијентима ријеч и ко су ти људи уопште, а сазнали су то након што их је назвала Виторка.

Иако су припадници мултинационалних снага тврдили да су Старовласи повреде добили од детонације експлозије динамита, медицинским налазима је утврђено да су брутално испребијани. Јеремија је задобио повреде главе, грудног коша, ребара и кичмене кости и хитно је оперисан, као и Александар који је тек након неизвјесног и упорног лијечења изашао из коматозног стања.

Више високостручних медицинских екипа из Тузле, Бањалуке, Војно медицинске академије /ВМА/ у Београду прегледало је двојицу настрадалих и нису ништа пронашле што би упућивало на повреде задобијене детонацијом или пушчаним зрнима. Сви се слажу да су повреде настале јаким ударцима тупим предметима.

Старовласи су из Тузланске болнице гдје су им спашени животи и пружена максимална медицинска помоћ, пребачени на ВМА у Београду гдје је настављено њихово лијечење.

И Истражна комисија о догађајима на Палама чији је Извештај усвојио и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, потврдила је да су Старовласи повријеђени "дејством тупог предмета, тешког и замахнутог механичког оруђа и дијеловима тијела."

У извештају се као неспорно наводи да су војници, након акције, тешко повријеђене Старовлахе оставили у ходнику Тузланске болнице као Н.Н. лица, а да су љекари одмах констатовали тешке повреде главе, вратног пршљена и сломљене надлактице код оца Јеремије, као и прелом свих костију лица и ране на грудном кошу код његовог сина Александра.

Своје закључке Комисија је извела на основу података које су добили из Тузланске болнице, Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву, МУП-а Републике Српске, Министарства безбједности и ВМА.

НАПАД ПАЖЉИВО ПРИПРЕМЉЕН

Припадници мултинационалних снага су у јануару 2004. године извели сличну акцију на православну цркву и њено свештенство у Палама. Они су и тада дошли иза пола ноћи, али том приликом нису користили силу.

Свештеник Старовлах љубазно им је отворио врата и примио их у своју кућу. Омогућено им је да виде и уђу у све просторе и добију све податке које су тражили. На располагању су им били Парохијски дом, свештенички станови и црква.

Чак им је свештеник Старовлах помагао како и на који начин да дођу до одређеног простора као што је поткровље, црквени звоник и слично. Било им је омогућено чак и да, не улазећи, погледају олтарски простор цркве у који могу да уђу само свештена лица.

Војници су том приликом камерама снимили све просторије и њихов распоред. Узели су све податке - ко гдје живи, ко у којем кревету спава. Забиљежили су и најмање ситнице о просторима које су обилазили, од распореда намјештаја до димензија свих простора.

На крају ове `ноћне експедиције` свештеник Старовлах им је љубазно саопштио да ће им се увијек ставити на располагање када желе да обиђу просторе православне цркве и друге објекте, јер Црква нема шта да крије. Он им је рекао да се осјећају увијек слободно да дођу када за то осјете потребу или једноставно када пролазе поред православне цркве.<p align="center">

ОПРАВДАЊЕ ЗА АКЦИЈУ

Званични став мултинационалних снага за ову акцију био је да су је извели с циљем чврстих дојава да се ту налази осумњични за ратне злочине, тачније Радован Караџић.

Тадашњи међународни представник у БиХ Педи Ешдаун оправдао је акцију СФОР-а, првобитно изјавивши да се она базирала на чланку листа "Дневни аваз", неколико дана прије бруталне акције, у којем се наводи да је свештеник Старовлах, наводно, рекао да је дужност сваког свештеника да чува Караџића, те да је неопходно обновити четнички покрет у БиХ.

"Дневни аваз" прије објављивања чланка, у којем су били пренесени наводи из једног црногорског листа, није контактирао свештеника Старовлаха како би провјерио тачност његових изјава.

А о каквом је човјеку и свештенику ријеч говори сљедећа прича.

На почетку рата у БиХ свештеник Старовлах био је на служби у Илијашу све до 1997. године. Тадашње власти оптужиле су имама Исламске заједнице у Старом Илијашу Омера Штуловића за посједовање веће количине наоружања које је дијељено муслиманском становништву.

Свештениик Старовлах учинио је све да имама Штуловића и његову породицу изведе на, за њих, безбједну територију. Он их је одвео својој кући гдје га је као добар домаћин угостио и дао му своје одијело. Уз сукобљавање са властима он је успио да имама са породицом изведе на територију која је за њих била безбједна.

БАТИНАШИ НЕ ПРИЗНАЈУ КРИВИЦУ

Непосредно након акције НАТО је на својој интернет страници саопштио да је у акцији учествовала мјешовита јединица оформљена од војника из Италије, Словеније, Велике Британије, САД, Румуније, Мађарске и Аустрије.

Осим Италије, земље чланице НАТО чији су војници били у саставу СФОР-а, за које се вјерује да су учествовале у акцији, углавном су се оглушиле о захтјеве Окружног тужилаштва из Источног Сарајева о утврђивању кривичне одговорности њихових држављана.

Неке од њих, попут Велике Британије и Словеније, траже да им прво буду достављена имена њихових војника, јер без тога, наводно, не могу да покрену истрагу. Имена припадника јединице држе у тајности и никад нису објављена.

Након акције мултинационалних снага на Палама, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ оформио је Истражну комисију за утврђивање истраге о догађајима на Палама, чији је извјештај прослијеђен парламентима свих земаља чији су војници учествовали у акцији.

Одлуком благопочившег патријарха српског Павла свештеник Старовлах службује у храму Светог Ђорђа на Бежанијској коси у Београду гдје и живи са породицом.