Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава29.06.2010
ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА ПУКА РС У ОРУЖАНИМ СНАГАМА БиХ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у понедјељак, 28. јуна, на велики српски празник Видовдан, крсну славу Трећег пјешадијског /Република Српска (РС)/ пука Оружаних снага БиХ, који баштини традицију Војске РС, служио Свету архијерејску литургију у храму Светог великомученика Георгија у Миљевићима, општина Источно Ново Сарајево.

Владики Николају саслуживало је шест свештеника и један ђакон Митрополије дабробосанске, међу којима су били и они који службују у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ.

Високопреосвећени је обавио славски обред и честитао крсну славу свим припадницима РС пука.

Говорећи у бесједи након литургије о празнику митрополит Николај је рекао да је Косово за српски народ „читава једна вјера, мудрост и етика која истиче да је боље чист умријети, него прљав живјети“.

„Косово је за наш народ био најпотреснији догађај и најтрагичније надахнуће, које је српском народу било читава једна вјера, читава једна мудрост и читава једна етика“ – истакао је владика Николај.

Господин Николаја је појаснио да је та вјера објашњавала да Бог влада царствима, да је мудрост тјешила да је зло пролазно као и човјек, а етика истицала да је боље чист умријети него прљав живјети.

Митрополит Николај је нагласио да је дошло вријеме да већина данашњих војника увиђа значај вјере за чување властитог националног идентитета и сагласио се са тврдњом да познавање вјере и традиције доприноси јачању њиховог морала и васпитања.

„Према важећим законима и прописима сва лица у Оружаним снагама БиХ имају право на слободно изражавање вјерских осјећања, као и право на посјећивање вјерских објеката и прослављање вјерских празника“, рекао је владика Николај.

Светој архијерејској литургији и парастосу погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата присуствовали су министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић, начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал пуковник Миладин Милојчић, командант Трећег пјешадијског (РС) пука бригадир Рајко Кнежевић, изасланик члана Предсједништва БиХ из РС Ђуро Бероња, предсједавајући Предсједништва Борачке организације РС Михајло Парађина и други политички и војни званичници.