Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава08.07.2010
ХРАМ РОЂЕЊА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ЦРКВИНАМА ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у сриједу, 7. јула, на велики православни празник Рођења светог Јована Крститеља, у истоименом храму у изградњи у мјесту Црквине код Борика, у општини Рогатица, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење пет свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Владика Николај је након литургије обавио славски обред.

У бесједи великом броју присутних вјерника, високопреосвећени Николај је подсјетио да је раније на овом мјесту постојао манастир који је у 13. вијеку подигао Радослав Немањић, унук Стефана Немање и син Стефана Првовјенчаног.

Митрополит Николај је истакао да су ту светињу срушили Турци за вријеме отоманске окупације, јер се на овом мјесту окупљао српски народ.

Према народном предању храм је срушио неки мјештанин по имену Богило, који се потурчио, а његови потомци су муслимани из сусједног села Богиловићи.

„То није био једини случај да су уништавали православне храмове на мјестима гдје се окупљао српски народ. Исто се дешавало и у Вишеграду и Фочи“ – навео је владика Николај додајући да је истовремено провођена насилна исламизација хришћана.

Господин Николај је напоменуо да је за Србе ово подручје било и остало мјесто гдје се налази храм, о чему свједочи и назив Црквина, те да то сазнање није нестало иако је од материјала срушене православне богомоље недалеко подигнута џамија.

Високопреосвећени Николај сматра да на овом мјесту поново треба саградити манастир, а да ли ће бити оних који ће ту живјети „зависи од тога колико смо слични својим прецима, који су имали много монаха“.

Митрополит Николај рекао је да треба саградити објекат у којем би били смјештени манастирски конак и трпезарија.

„Требамо да ово што више украшавамо и уљепшавамо као што је наша хришћанска душа лијепа“ – поручио је владика Николај који је прије двије године на данашњи дан освештао темеље храма у изградњи, подигнутог у облику крста.

Господин Николај позвао је општинске власти да врате и дио пријашње манастирске имовине.

Високопреосвећени Николај је нагласио да изнад храма у изградњи постоје темељи првобитног храма и да је Завод за заштиту споменика културе то мјесто прогласио заштићеним и забранио да ту буду обављани било какви радови док све не буде испитано.

Храм Светог Јована Крститеља у Црквинама један је од три православна храма на овој висоравни и гради се захваљујући прилозима вјерника из овог краја, као и оних који су родом са ових простора, а сада живе широм свијета.

Бригу око подизања храма воде парох борички јереј Драгиша Симић и Грађевински одбор, чији је предсједник Зоран Косорић.

Поновним подизањем православног храма у Црквинама, остварена је дугогодишња жеља и вишевјековни напори српског народа боричког краја, а и шире, да очувају традицију да се два пута годишње окупљају на овом мјесту и моле Господу Богу и светом Јовану Крститељу.