Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава08.10.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА ПРАЗНИК СВЕТЕ ТЕКЛЕ СЛУЖИО У СТАРОЈ ЦРКВИ У САРАЈЕВУ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Николај је у четвртак, 7. октобра, на православни празник свете првомученице Текле равноапостолне,
служио Свету архијерејску литургију у Старој српској православној цркви на Башчаршији у Сарајеву, уз саслужење 11 свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске.

У овом храму чувају се дио светих моштију свете Текле - њена десна рука.

Након литургије је обављена литија око храма током које су ношене мошти свете Текле. Према традицији освећена је вода благосиљањем руком светитељке.

Света Текла је и крсна слава Кола српских сестара у Сарајеву, па је владика Николај тим поводом освештао славско жито и преломио славски колач.

У пригодној бесједи у порти храма пред великим бројем вјерника, митрополит Николај захвалио је Богу што нас је обрадовао и ову светињу нам послао овдје у Сарајево, „па се на данашњи дан око њених моштију и свете иконе окупљамо и њој се молимо“.

„Нека је благословен од Бога онај архијереј који је ову велику светињу донио овдје у Сарајево и оставио је у овом светоме храму да се она овдје чува. Многи овдје долазе и моле се овој светињи и одлазе са надом да ће се са њеним моштима и иконом поново срести. Овој светињи долазе многи, и не само православни него и људи других вјероисповјести“ - рекао је владика Николај, изразиши наду да ће нам Господ и убудуће подарити да на поклоњење овој светињи долазе сви који осјећају потребу да се Богу моле.

>Дио светих моштију првомученице Текле, њену десну руку, донио је из Антиохије у Србију први српски архиепископ Свети Сава 1233. године, а патријарх српски Арсеније IV Јовановић их је 1733. године поклонио Српској православној цркви у Сарајеву.

Њену свету десницу митрополит сарајевски Сава Косановић однио је 1873. године у Русију гдје је за њу израђена бисерна рукавица са наруквицом.

Дио светих моштију свете Текле, која ужива велико поштовање код свих грађана Сарајева, налази се и у манастиру Свете Тројице код Пљеваља.

.