Loading...

 

  

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава5.10.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО ФРАНЦУСКОГ АМБАСАДОРА РОЛАНА ЖИЛА

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у понедјељак, 25. октобра, у својој резиденцији у сједишту Митрополије дабробосанске у Сарајеву примио Његову екселенцију амбасадора Републике Француске у БиХ господина Ролана Жила.

Владика Николај је госта упознао са историјатом Митрополије дабробосанске, посебно у граду Сарајеву, радом Богословије и Богословског факултета, те сакралним вриједностима које се чувају у православним храмовима и музејима у БиХ.

Високопреосвећени Николај је подсјетио на традиционлано пријатељство српског и француског народа, које је било на посебно високом нивоу у прошлом вијеку.

„Данас се много, без разлога, критикује српски народ, јер српски народ није зао, а ако то ико добро зна онда то зна француски народ“ – истакао је господин Николај.

Митрополит Николај је рекао да нас посљедњи ратни догађаји, који никоме нису требали, могу само научити да сагледамо који је то прави пут којим треба да идемо.

Владика је истакао да Српска православна црква /СПЦ/ ради на помирењу и добру за све људе и да има добре односе са свим другим црквама и вјерским заједницама у БиХ.

Осврнувши се на протекле изборе, господин Николај је указао да политичари морају да воде рачуна о томе шта су обећавали, а шта раде, а да би народ требало да зна шта ти њихови изабрани представници раде.

„У овој земљи, на жалост, још нисмо дорасли томе. Представници међународне заједнице у томе могу помоћи. Наш народ слуша шта нам препоручујете и ако нам пренесете искуства своје земље много сте нам помогли“ – рекао је митрополит Николај.

Амбасадор Жил поздравио је труд који СПЦ улаже у успостављању мира и разумијевања у БиХ, што је препрека и разним врстама екстремизма, прије свега вјерског.

„Сигурно је да вјерски ауторитети имају велику улогу у рјешавању конфликата. Чињеница је да се ставови представника цркава и вјерских заједница у БиХ помно слушају и уважавају“ – истакао је господин Жил.

Он вјерује да ће међународна заједница сигурно помоћи у успостављању даљег мира и суживота у БиХ.

Француски амбасадор у БиХ указао је на важност да дјецу научимо толеранцији и заједничком животу, изразивши жаљење што су она у неким школама раздвојена.

Амбасадор Жил је истакао да су историја и традиција веома важни, као и очување вјерских објеката.