Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


8.05.2012
МЛАДИ ТЕОЛОЗИ ПОСЈЕТИЛИ СТАРУ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ У САРАЈЕВУ

Студенти Православног богословског факултета у Фочи, Католичког богословског факултета, Фрањевачке теологије и Факултета исламских наука из Сарајева посјетили су у понедјељак, 14. маја, Стару српску православну цркву у Сарајеву о чијем их је историјату упознао њен старјешина парох сарајевски јереј Вања Јовановић.

Јереј Јовановић је указао на значај овог храма као вјерског, историјског и културног споменика не само за православне Србе, него и остале народе и грађане Сарајева и БиХ.

Он је навео да је црква у неколико наврата горјела, али да се у својој историји осим са пожарима суочавала и са другим недаћама.

Посебно је указао на велику вриједност икона које се налазе у храму и његовом музеју те бројних историјских докумената.

Према његовим ријечима, храм је чувен и по својим бројним реликвијама, односно моштима светитеља, од којих је најпознатија рука Свете првомученице и равноапостолне Текле.

Око 30 младих теолога посјетило је и музеј Старе православне цркве који је само годину млађи од Земаљског музеја у Сарајеву.

Јовановић је рекао да се у музеју налази око 700 експоната и да је он по колекцији икона међу првих пет у свијету.

У оквиру сусрета младих теолога нове генерације, у организацији Међурелигијског вијећа у БиХ и Фондације Конрад Аденауер, студенти ће до 16. маја посјетити и Бегову џамију, католичку катедралу и ашкенаску синагогу у Сарајеву, те Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ и Атик-пашину џамију у Фочи.18.05.2012
БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ И БОГОСЛОВИЈА У ФОЧИ ПРОСЛАВИЛИ КРСНЕ СЛАВЕПравославни богословски факултет и Богословија у Фочи прославили су у суботу, 12. маја, на православни празник светог Василија Острошког, своје три славе - славу свих школа светог Саву, јер се 10. маја обиљежава спаљивање моштију светог Саве на Врачару, крсну славу Богословског факултета светог Василија Острошког и крсну славу Богословије светог Петра Дабробосанског, којег су на овај датум ухапсиле усташе у Другом свјетском рату и када почиње његово страдање.

Прочитај више


09.05.2012
ОСКРНАВЉЕНО ПРАВОСЛАВНО ГРОБЉЕ У БУГОЈНУНепознати вандали су, у уторак 1. маја, оскрнавили православно гробље код храма Рођења Пресвете Богородице у бугојанском предграђу Чипуљићу, одакле су украли 24 месингане алке.

Православни парох бугојански протонамјесник Славиша Ђурић је овај случај скрнављења и крађе пријавио надлежној управи полиције, чији су припадници обавили увиђај.


09.05.2012
ОБИЉЕЖЕНА СЛАВА ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У СТОГУ КОД ЗАВИДОВИЋАУ храму Светог великомученика Георгија у Стогу код Завидовића је у недјељу, 6. маја, на велики православни празник Ђурђевдан, у присуству малог броја вјерника, служена Света литургија у славу и част овог светитеља, који се обиљежава као крсна слава храма.

Према ријечима свештеника Зорана Живковића сваке године се у овом дијелу БиХ обиљежава Ђурђевдан, упркос малом броју вјерника.

Ове је године кума славе била Нада Матичић, а за идућу годину се пријавила Борка Никић.

У посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату храм су у септембру 1995. године спалиле и порушиле хрватско-муслиманске формације, а српско становништво протјерале.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је 6. јула 2009. године обавио освећење обновљеног храма и тада је у пригодној бесједи изразио незадовољство слабим повратком српског становништва на ове просторе, те окупљеним вјерницима поручио да се враћају на своја огњишта и чувају своје храмове и гробља.

Обнова храма трајала је четири године и коштала је 80.000 КМ, а значајна средства прикупљена су у САД и Канади од прилога исељеника из овог краја.

Иконостас за цркву поклон је манастира Добрун.

Након 1995. године на подручје возућке и стошке парохије у општини Завидовићи вратило се само око пет одсто Срба, или око 70 српских породица, док је прије рата у стошкој парохији живјело више од 600, а у возућкој више од 800 домаћинстава.


01.05.2012
ЗАВРШЕНА ВЕЋИНА РАДОВА НА ИЗГРАДЊИ СПОМЕН КАПЕЛЕ У СТАРОМ БРОДУ


Стари Брод - Вишеград

Завршена је већина грађевинских радова на изградњи православне Спомен капеле у Старом Броду, у кањону Дрине, петнаестак километара низводно од Вишеграда, у знак сјећања на страдање 6.000 српских цивила у Милошевићима и Старом Броду од злогласне усташке црне легије на почетку прољећа 1942. године.

Прочитај више