Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава


4.03.2012
У РОМАНИЈСКОЈ ЛАЗАРИЦИ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О ЗНАЧАЈУ ПОСТА ЗА САВРЕМЕНОГ ХРИШЋАНИНА


Соколац, духовно вече у Недељу другу поста

У Другу недјељу Часног поста, 11. марта, у просторијама Духовног центра храма Светога пророка Илије - Романијске Лазарице у Сокоцу, презвитер мр Владимир Ступар одржао је предавање о теми „Значај поста за савременог хришћанина“.

Прочитај више


05.03.2012
НАЈАВА: ДУХОВНО ВЕЧЕ У СОКОЦУ

Српска православна црквена општина у Сокоцу организује у Недељу другу васкршњег поста, 11. марта, Духовно вече у Духовном центру храма Светог пророка Илије – Романијске Лазарице.

Програм Духовне вечери почеће у 19.00 часова, вечерњим богослужењем у храму Светог пророка Илије, а биће настављен у сали Духовног центра гдје ће предавање под насловом „Значај поста за савременог хришћанина“ одржати јереј мр Владимир Ступар, асистент на Богословском факултету у Фочи.

Улаз је слободан.


05.03.2012
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА ТЕОДОРОВУ СУБОТУ СЛУЖИО У ФОЧИ


Фоча, Богословија, Теодорова субота

Фоча, Богословија, Теодорова субота</a></td></tr></table>Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је 3. марта, на православни празник Теодорову суботу, служио Свету архијерејску литургију у школском храму Светог Василија Острошког и Светог Петра Дабробосанског у Богословији у Фочи.

Митрополиту Николају саслуживали су ректор Богословије архимандрит Лазар Лазаревић, протојереј-ставрофор Милорад Новаковић, протонамјесник Александар Видаковић, јеромонах Јефрем и протођакон Митар Танасић.

Литургији су присуствовали професори и ученици Богословије и студенти и професори Православног богословског факултета, те велики број вјерника који су се и причестили.


05.03.2012
ЗА ОБНОВУ ХРАМА СВЕТОГ НИКОЛЕ У ФОЧИ ПРИКУПЉЕНО 60.000 КМЗа обнову храма Светог Николе у Фочи, у протекле четири године, на четири донаторска ручка која су одржана у сали Цркевене општине Фоча, прикупљено је око 60.000 КМ.

На четвртом донаторском ручку, који је одржан крајем фебруара 2012, прикупљено је 11.000 КМ.

Према ријечима Миће Вилотића из Црквене општине Фоча, од до сада прикупљених средстава изграђени су црквена кућа и сала, кухиња, ограда, уређени прилази храму и његова околина.

Према његовим ријечима, намјера је да буде урађена фасада на црквеној кући, као и радови на прилазу храму, капији и позидама.

„Жеља нам је и да обновимо унутрашњост храма. Порадићемо и на рестаурацији иконостаса. Требало би освјежити храм, али то је објекат стар 150 година и не желимо да нарушавамо његов изворни изглед, а сви ти планирани радови изискују и много новца“ – истакао је Вилотић.


29.02.2012
„СОКО“ РАСПИСАО КОНКУРС ЗА НАЈБОЉУ КРАТКУ ПРИЧУ О ТЕМИ „ХРИСТОС ВАСКРСЕ“Редакција часописа за духовну и културну просвјету "СОКО" Српског соколског друштва "Соко" из Добруна, код Вишеграда, расписала је традиционални конкурс за најбољу кратку причу о теми "Христос Васкрсе".

На конкурс могу бити пријављене необјављене приче, чији су аутори из свих српских крајева.

Редакција "Сокола" наградиће аутора најуспјешније приче са 200 КМ, другопласираног са 100, а за трећепласираног са 50 КМ.

Осим три најбоље приче редакција "Сокола" одабраће одређени број квалитетних кратких прича које ће бити објављене на страницама овог часописа и у оквиру посебне збирке.

Проглашење најбољих и уручивање наградa биће обављено на Васкршњој академији у манастиру Добруну 22. априла 2012. године.

Сваки аутор може конкурисати са највише три приче дужине до 150 редова, које се достављају у три примјерка потписана шифром, а у посебној затвореној коверти подаци о аутору.

Радови могу бити послати до 24. марта 2012. године, поштом на адресу Српско соколско друштво "СОКО", са назнаком за конкурс часописа "Соко", 73247 Добрунска Ријека - манастир св. Николаја .

На конкурсу не могу учествовати чланови редакције часописа "Соко", а додатне информације могу се добити на телефоне 058/612-112, 058/630-511, 065/431-505 и 065/536-386.