Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава28.01.2011
ОБИЉЕЖЕН САВИНДАН

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у четвртак, 27. јануара, поводом прославе Светог Саве – првог архиепископа и просвјетитеља српског – уприличио традиционални Светосавски пријем у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву за представнике цркава и вјерских заједница, власти Републике Српске /РС/, БиХ и Федерације БиХ /ФБиХ/, дипломатског кора, међународне заједнице и јавног и културног живота.

Прочитај више


28.01.2011
НОВА ПРОВАЛА У ХРАМ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГНепознати починиоци су у ноћи између 26. и 27. јануара, уочи великог српског празника Светог Саве, провалили у православни храм Преображења Господњег у Новом Сарајеву и црквену салу и испретурали ствари које су се налазиле у њима.

Прочитај више


24.01.2011
ЕПАРХИЈСКИ САВЈЕТ МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ УСВОЈИО ИЗВЈЕШТАЈ О РАДУ

Епархијски савјет Митрополије дабробосанске усвојио је Извјештај о раду и финансијском пословању Митрополије дабробосанске у 2010. години, који ће бити упућен на потврђивање Патријаршијском Управном одбору и Светом архијерејском сабору Српске православне цркве /СПЦ/.

Прочитај више


24.01.2011
НА БОГОЈАВЉЕЊЕ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО У ХРАМУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У ИСТОЧНОЈ ИЛИЏИЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у сриједу, 19. јануара, на велики православник празник Богојављење, у храму Светог Василија Острошког у Источној Илиџи, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење пет свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Прочитај више


14.01.2011
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА ПРАВОСЛАВНУ НОВУ ГОДИНУ СЛУЖИО У МОКРОМ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у петак, 14. јануара, на православни празник Обрезања Господњег, Светог Василија Великог и Православну Нову Годину, служио Свету архијерејску литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Мокром, општина Пале, уз саслужење четири свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Владика Николај честитао је присутним вјерницима Православну Нову Годину, уз жељу да нам она „буде боља и потпунија по Божијој благодати и вољи“.

Високопреосвећени је поручио да се у овој години што више Богу молимо и пожелио „да нам Господ помогне да и убудуће чинимо оно што треба као вјерујући људи и хришћани“ и да се припремамо за Христов други долазак.

Господин Николај је истакао да човјек никада не умире, него да у свом животу само својим духовним бићем прелази из овог у други, вјечни свијет.


12.01.2011
РАСПИСАН КОНКУРС ЗА НАЈБОЉУ КРАТКУ ВАСКРШЊУ ПРИЧУ

Редакција часописа за духовну и културну просвјету „СОКО“ Српског соколског друштва „Соко“ из Добруна, код Вишеграда, расписала је конкурс за најбољу кратку васкршњу причу.

На конкурс се могу пријавити аутори из свих српских крајева, а сваки од њих може послати највише три кратке приче до 25. марта на адресу: Српско соколско друштво „СОКО“, са назнаком за конкурс у часопису „Соко“, 73247 Добрунска Ријека - манастир Светог Николаја

Најбоље кратке приче одабраће жири Редакције „Сокола“, а најуспјешнији аутори биће награђени тако што ће за прво мјесто добити 200 КМ, друго 100 КМ, а треће 50 КМ.

Осим три награђене, Редакција „Сокола“ ће одабрати одређени број квалитетних кратких прича које ће бити објављене на страницама часописа.


11.01.2011
У НОВОМ ГОРАЖДУ ПОДЈЕЉЕНА НОВЧАНА ПОМОЋ ПОРОДИЦАМА СТРАДАЛИМ У ПОПЛАВАМА

Благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја на Бадњи дан је у црквеној сали храма Светог Ђорђа у Сопотници, општина Ново Горажде, подијељена новчана помоћ за породице са подручја ове општине пострадале у поплавама прошле године, како би на што достојнији начин могли прославити најрадоснији хришћански празник Рођења Господа Исуса Христа – Божић.

Прочитај више


10.01.2011
ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ БОЖИЋНИ ПРИЈЕМЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у суботу, 8. јануара, другог дана Божића, у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву уприличио традиционални Божићни пријем за представнике цркава и вјерских заједница у БиХ, власти БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ, Града Источно Сарајево, Кантона Сарајево, међународне заједнице, дипломатског кора, те друштвеног, политичког и културног живота у БиХ.

Пожеливши свима мир Божији са божићним поздравом празника Христовог рођења „Мир Божји – Христос се роди“, владика Николај је истакао да БиХ има четири велика народа, која су на њеној територији одавно, гдје су својим радом створили много, а и данас стварају.

“Ми се радујемо том стваралаштву и молимо се Богу да тог рада још више буде. Дозволите мени малом човјеку да пожелим још љепшу БиХ. Народи који у овој држави живе то сигурно желе“ – рекао је господин Николај.

Високопреосвећени Николај је нагласио да се празнује Божији долазак људима, да би и људи Богу дошли на поклоњење.

„Као што смо у Адаму умрли гријехом, тако ћемо Христом у новог човјека се обући, да јеванђелски оживимо. Да га празнујемо, не вашарски, него божански“ – рекао је митрополит Николај.

Владика Николај захвалио је свим присутним на доласку и дијељењу радости овог великог празника, као и на упућеним божићним честиткама.

Божићном пријему присуствовали су надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић и представници осталих вјерских заједница у БиХ, бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, бројни амбасадори у БиХ, међу којима и Русије Александар Боцан – Харченко и САД Патрик Мур, те представници политичког и јавног живота у БиХ, РС и ФБиХ.


10.01.2011
У СВИМ ХРАМОВИМА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ СЛУЖЕНЕ БОЖИЋНЕ ЛИТУРГИЈЕМитрополит Николај је у пригодном обраћању честитао вјерницима Божић древним поздравом: „Мир Божји – Христос се роди!“ и захвалио надбискупу врхбосанском кардиналу Винку Пуљићу и другим представницима Католичке цркве у БиХ на присуству божићној литургији.

„Нека би дао Бог да се ми увијек сусрећемо и увијек се Богу молимо. Нека Господ подари све најбоље што треба да ми као људи и свештена лица чинимо“ – рекао је високопреосвећени Николај.

Владика Николај уручио је грамату госпођи Васиљки Боро, која већ 40 година помаже сарајевским црквама.

На литургији је пјевало Српско пјевачко друштво „Слога“.

Митрополит Николај је у четвртак, 6. јануара, на Бадњи дан служио празнично вечерње уз традиционално паљење Бадњака у порти храма Светог пророка Илије на Сокоцу.


04.01.2011
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА БОЖИЋ СЛУЖИ У САБОРНОМ ХРАМУ У САРАЈЕВУЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај служиће на Божић Свету архијерејску литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву у 9.00 часова.

Распоред богослужења митрополита Николаја током Божићних празника и у мјесецу јануару:

 • 6. 1. 2011. године, на Бадњи дан, у храму Светог пророка Илије у Сокоцу у 18.00 часова празнично вечерње, уз традиционално паљење Бадњака,
 • 7. 1. 2011. године, на Божић, у 9.00 часова Света архијерејска литургија у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву,
 • 8. 1. 2011. године, другог дана Божића, на православни празник Сабор Пресвете Богородице, у 9.00 часова Света архијерејска литургија у храму Светог пророка Илије у Сокоцу,
 • 9. 1. 2011. године, трећи дан Божића, на православни празник светог првомученика и архиђакона Стефана, у 9.00 часова Света архијерејска литургија у храму Успења Пресвете Богородице у Палама,
 • 14. 1. 2011. године, на православни празник Обрезања Господњег, Светог Василија Великог и Православну Нову Годину, у 9.00 часова Света архијерејска литургија у храму Успења Пресвете Богородице у Мокром,
 • 16. 1. 2011. године, у недјељу пред Богојављење, у 9.00 часова Света архијерејска литургија у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда,
 • 18. 1. 2011. године, на православни празник Крстовдан, у 9.00 часова Света архијерејска литургија и Велико освећење воде у храму Рођења Пресвете Богородице у Зеници,
 • 19. 1. 2011. године, на православни празник Богојављење, у 9.00 часова Света архијерејска литургија и Велико освећење воде у храму Светог Василија Острошког у Источном Сарајеву,
 • 20. 1. 2011. године, на православни празник Сабор светог Јована Крститеља, у 9.00 часова Света архијерејска литургија у храму Преображења Господњег у Сарајеву,
 • 23. 1. 2011. године, у недјељу по Богојављењу, у 9.00 часова Света архијерејска литургија у храму Свете Тројице у Рогатици,
 • 27. 1. 2011. године, на православни празник Светог Саве, првог архиепископа српског, у 9.00 часова Света архијерејска литургија и славски обред у храму Светог Саве у Блажују,
 • 30. 1. 2011. године, у 9.00 часова Света архијерејска литургија у храму Светог Петра Дабробосанског у Војковићима.

04.01.2011
БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА МИТРОПОЛИТА НИКОЛАЈА
Н И К О Л А Ј
ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ, СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ МИТРОПОЛИТ ЕПАРХИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ – СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ, СВИМА ДУХОВНИМ СИНОВИМА И КЋЕРИМА НАШИМ, СТУДЕНТИМА ФАКУЛТЕТА, УЧЕНИЦИМА СРЕДЊИХ И ОСНОВНИХ ШКОЛА,
ОД БОГОМЛАДЕНЦА БЛАГОДАТ, МИЛОСТ, МИР И БЛАГОСЛОВ, СА СВЕРАДОСНИМ И ДРЕВНИМ ПОЗДРАВОМ:

МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Данас се од човјека очекује да буде зналац свога времена, да положи испит садашњег времена. Да буде цијелим својим бићем потпуно уткан у ово вријеме. Да њиме јесте, буде и почива у своме бићу.

Прочитајте цијелу посланицу