Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава30.07.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО У ОПРОШТАЈНУ ПОСЈЕТУ АМАБАСАДОРА САД ЧАРЛСА ИНГЛИШАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у петак, 30. јула, у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву примио у опроштајну посјету Његову екселенцију амбасадора Сједињених Америчких Држава /САД/ у БиХ господина Чарлса Инглиша.

Владика Николај је истакао да је господин Инглиш у вријеме свог мандата у БиХ оставио веома добар утисак, не само код представника власти, него и код народа.

Високопреосвећени Николај је амбасадору Инглишу захвалио на његовом личном доприносу у изградњи мира у БиХ.

Митрополит Николај пренио је захвалност народа и грађана у БиХ Влади и народу САД на помоћи БиХ, као и гостопримству које су показали према људима који су са ових простора дошли у САД.

Господин Инглиш захвалио је владики Николају на његовој отворености и искрености, те изразио увјерење да ће високопреосвећени и у наредном периоду дати знатан и значајан допринос у помирењу и међусобном уважавању народа у БиХ.

Владика Николај изразио је наду да ће сарадња и са наредним амбасадором САД у БиХ бити успјешна као и са господином Инглишем, којем је пожелио пуно успјеха и у каријери и у приватном животу.

Овом приликом је митрополит Николај амбасадору Инглишу поклонио копију чудотворне иконе Пресвете Богородице Чајничке.


27.07.2010
КАМЕНОВАН ХРАМ БЛАГОВЕШТЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ НА КУПРЕСУНепознати вандали полупали су сва стакла на храму Благовештења Пресвете Богородице у мјесту Кудиљи – Доње Вуковско, општина Купрес у Федерацији БиХ.

Парох благајски отац Томислав Чубриловић рекао је да је каменовање примјетио у уторак, 27. јула, када је дошао у храм.

Прочитај више


24.07.2010
НОВИ НАПАД НА ХРАМ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У НОВОМ САРАЈЕВУХрам Преображења Господњег у општини Ново Сарајево, поново је у ноћи са 23. на 24. јула био на удару вандала.

Према ријечима пароха новосарајевског оца Јадрана Даниловића, разбијен је рефлектор у порти храма којим је освјетљавана црква и подручје око ње, те разбијени црепови намијењени за реконструкцију крова храма који су били сложени на земљи.

Отац Јадран је рекао да су црепови, највјероватније, сломљени тако што су бацани на зидове храма, на којима се виде трагови од удараца.

И о овом као и о ранијим инцидентима обавијештена је локална полиција.

Храм се на удару вандала нашао и прије нешто више од мјесец дана када је покушана провала у цркву.

Отац Јадран подјећа да је од 2001. године, од када он службује у овом храму, било око 30 напада.


23.07.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО У БРЕЗИЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у сриједу, 21.јула, на православни празник светог великомученика Прокопија, у истоименом храму у Брези служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење пет свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске. Након литургије обављен је славски обред.

Владика Николај честитао је славу овог храма и парохије окупљеним вјерницима, а посебно овогодишњем куму славе Новаку Гуњку.

Митрополит Николај нагласио је у бесједи да је свети великомученик Прокопије посебно поштован у српском народу, зато су и они који су градили овај храм посветили га овом великом светитељу.

Господин Митрополит је додао да је Свети Прокопије у овим крајевима веома поштован не само код православних Срба него и код припадника других религија, који га празнују и не раде на овај дан.


13.07.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА ПЕТРОВДАН СЛУЖИО У РУДОМЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у понедјељак, 12. јула, на православни празник Петровдан, у храму Светих апостола Петра и Павла у Рудом служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење шест свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Прочитај више


08.07.2010
ХРАМ РОЂЕЊА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ЦРКВИНАМА ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у сриједу, 7. јула, на велики православни празник Рођења светог Јована Крститеља, у истоименом храму у изградњи у мјесту Црквине код Борика, у општини Рогатица, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење пет свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Прочитај више


05.07.2010
У СОКОЦУ ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ ВИДОВДАНСКИ САБОРУ Сокоцу је у недјељу, 4. јула, код храма Светог пророка Илије – Романијске Лазарице, одржан 18. традиционални Видовдански сабор, који се на овом мјесту организује сваке године у недјељу по Видовдану.

Прочитај више