Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава30.11.2010
ИЗДАВАЧКА КУЋА „ДАБАР“ ПРОСЛАВИЛА КРСНУ СЛАВУИздавачка кућа „Дабар“ Митрополије дабробосанске, која дјелује у оквиру манастирског братства Добрунска Ријека код Вишеграда, прославила је у понедјељак, 29. новембра, крсну славу Светог апостола и јеванђелиста Матеја.

Прочитај више


26.11.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ПРИМИО РОДЕРИКА МУРА И ФЛАМУРА ГАШИЈА

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у петак, 26. новембра, у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву примио у одвојеним посјетама првог замјеника високог представника у БиХ и супервизора за Брчко Дистрикт амбасадора Родерика Мура и Његову екселенцију амбасадора Албаније у БиХ Фламура Гашија.

Митрополит Николај упознао је госте са историјом Митрополије дабробосанске и посебно Старе српске православне цркве на Башчаршији.

Наводећи да се са територије Митрополије дабробосанске у току и послије посљедњег рата у БиХ иселило око 280 000 православних вјерника, владика Николај је рекао да је ситуација у БиХ данас боља него раније, са чиме се сагласио и господин Мур.

„У прошлости је било много тешкоћа, али се сви трудимо да та трауматична искуства оставимо иза нас. Српска православна црква /СПЦ/ спремна је да помогне у свему што је од користи свим грађанима БиХ“ – нагласио је господин Николај.

Високопреосвећени Николај је указао на веома добре и коректне односе са Католичком црквом и Исламском вјерском заједницом, те осталим вјерским заједницама у БиХ, уз напомену да се СПЦ труди да његује те добре међусобне односе.

Мур, као изузетно добар познавалац ситуације у СПЦ, истакао је да веома поштује улогу СПЦ и свих вјерских заједница у БиХ.

Саговорници су изразили наду и оптимизам да ће за проблем настао поводом судске одлуке да буде деложиран из своје резиденције надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић бити пронађено праведно рјешење за све.

Окарактерисавши одлуку о деложацији као неприхватљиву, митрополит Николај је обавијестио Мура да је недавно посјетио кардинала Пуљића и лично му исказао подршку у овом случају.

Са господином Гашијем, првим албанским амбасадором у БиХ, митрополит Николај је разговарао о положају цркава и вјерских заједница у двије земље, посебно православних вјерника у Албанији.


22.11.2010
СТАРА ЦРКВА НА БАШЧАРШИЈИ ПРОСЛАВИЛА КРСНУ СЛАВУСтара српска православна црква Светог архангела Михаила на Башчаршији у Сарајеву прославила је у недјељу, 21. новембра, крсну славу Сабор светог архангела Михаила и осталих небеских сила бестјелесних – Аранђеловдан.

Прочитај више


22.11.2010
У ТОКУ ПОСТАВЉАЊЕ БАКАРНОГ КРОВА НА СВЕТОСАВСКОМ ХРАМУ У ФОЧИНа Светосавском храму у Фочи у току су завршни радови на покривању бакарним кровом припрате, крстионице и параклиса, те дијела који раздваја лађу цркве од њене припрате.

Прочитај више


22.11.2010
ХРАМ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У МИЉЕВИЋИМА ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у уторак, 16. новембра, на православни празник Ђурђиц, служио Свету архијерејску литургију у храму Светог великомученика Георгија у Миљевићима, општина Источно Ново Сарајево, те обавио освећење Парохијског дома.

Прочитај више


22.11.2010
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ЧЕСТИТАО КУРБАН-БАЈРАМЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је поводом муслиманског празника Курбан-бајрама, упутио честитке поглавару Исламске заједнице у БиХ реису-л-улеми господину Мустафи Церићу и свим муслиманима у БиХ.

Честитку преносимо у цијелости:

"Ваша Еминенцијо,
Срдачно Вам честитамо велики празник Курбан-бајрам, са жељом да Вашу Еминенцију, Вашу породицу, улему и све муслимане у Босни и Херцеговини, у овим празничним данима благи Господ обрадује миром, љубављу и радошћу, а за жртву коју му приносите подари свој небески благослов и обиље земаљских добара."

Митрополит Николај је бајрамске честитке упутио и високим званичницима из реда бошњачког народа у БиХ, Републици Српској и Федерацији БиХ, те амбасадорима исламских земаља у БиХ.