Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава30.06.2009
ОБНОВА САБОРНЕ ЦРКВЕ У САРАЈЕВУ

РАДОВИ НА КОНЗЕРВАЦИЈИ И РЕСТАУРAЦИЈИ ИКОНОСТАСА
У Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву у току су радови на конзервацији и рестаурацији иконостаса и 69 икона на њему, те Христовог гроба, које обављају стручњаци из Бањалуке.

Старјешина Саборне цркве у Сарајеву отац Борислав Ливопољац појашњава да би у оквиру ових радова, чија вриједност износи 45.000 КМ, конзерватори и рестауратори требало да очисте иконостас и на појединим његовим дијеловима ураде позлату.

Он је истакао да ће радови на самој конструкцији иконостаса бити обављени након унутрашњих грађевинских радова, када статичари и архитекте заврше свој дио послова.

Прочитај више


29.06.2009
У БОРИЧКОЈ ПАРОХИЈИ У ТОКУ ГРАДЊА ДВА ХРАМА

Уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја у Боричкој парохији је у току изградња два храма – у селу Бранковићи, посвећеног Сабору српских светитеља, и на локалитету Црквине, на обронцима Деветака, који је посвећен светом Јовану Крститељу.

Захваљујући несебичној подршци вјерника из Бранковића и околних села, као и других добрих људи, изградња цркве у овом селу у завршној је фази и она би требало да буде освештана ове године на Сабор српских светитеља, који сваке године пада у другу недјељу септембра.

Темеље овог храм и крст освештао је митрополит Николај почетком августа 2007. године, тачно 100 година откако је први пут рођена идеја о изградњи цркве у овом селу.

Када је ријеч о градњи храма у Црквинама, посвећеног светом Јовану Крститељу, до сада је озидан средишњи дио са звоником и ових дана ће бити покривен бакарним кровом.

Звоно за цркву, поклон Ратка Митровића из Сјеверска, чека на уградњу, док су оба крста поклон предсједника Одбора за изградњу цркве Зорана Косорића.

Обезбијеђен је и сав остали грађевински материјал.

Темеље храма у Црквинама освештао је митрополит Николај прошле године на Ивањдан.

Изградња цркве почела је на ледини гдје је према предању била црква задужбина српског краља Драгутина и његове супруге Јелене Анжујске.

Ту цркву су седамдесетих година 15. вијека срушили Турци и од њених зидова око 1581. године изградили џамију у оближњем селу Годомиље.


28.06.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА ВИДОВДАН СЛУЖИО У РОМАНИЈСКОЈ ЛАЗАРИЦИ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу, 28. јуна, на велики српски празник Видовдан, у храму Светог пророка Илије - Романијској Лазарици на Сокоцу служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење 12 свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске.

Након литургије обављени су литија око храма и славски обред.

Потом је у порти храма одржана Видовданска академија на којој се присутнима обратио митрополит Николај ријечима да је Косово „апотека лијекова за духовне и моралне слабости: извор надахнућа и чистилиште савјести познијих покољења“.

Прочитај више


18.06.2009
РЕДОВНИ ГОДИШЊИ БРАТСКИ САСТАНАК СВЕШТЕНСТВА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ ОДРЖАН У ФОЧИУ Фочи је у четвртак, 18. јуна, у Парохијском дому код храма Светог Николе, одржан редовни годишњи братски састанак свештенства Митрополије дабробосанске.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај рекао је у поздравној ријечи да су „наш народ и свештенство увијек били јаки вјером и од Бога примали благослов кроз све вијекове своје хришћанске историје“.

Прочитај више


16.06.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА НА РАВНОЈ РОМАНИЈИЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у уторак, 16. јуна, у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење четири свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Након литургије обављен је помен за све пострадале Сарајевско-романијске регије у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. У манастирској цркви је уклесано око 4000 имена настрадалих.

Прочитај више


15.06.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО У ЦРКВИ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ОЗЕРКОВИЋИМА КОД СОКОЦА

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу, 14. јуна, у цркви Свете Тројице у Озерковићима, код Сокоца, служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење монаштва и свештенства Митрополије дабробосанске.

Након свете литургије, служен је Акатист Пресветој Богородици Јерусалимској, чијој су се чудотворној икони вјерници у храму Свете Тројице поклонили.

Прочитај више


08.06.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ ОСВЕШТАО НОВОИЗГРАЂЕНИ ХРАМ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ОСИЈАМА КОД КАЛИНОВИКАЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у понедјељак, 8. јуна, освештао новоизграђени храм Свете Тројице у Осијама, општина Калиновик, и служио свету архијерејску Литургију, уз саслужење пет свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске.

Након Литургије је обављена литија око храма, у току које је одржан помен за 64 становника овог села настрадалог у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату од којих су 21 убиле муслиманске формације 1992. године.

Прочитај више


07.06.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ СЛУЖИО У МАНАСТИРУ У ВОЗУЋИЦИЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у недјељу, 7. јуна, на православни празник Силаска Светог Духа на апостоле, у манастиру Свете Тројице у Возућици, општина Завидовићи, служио свету архијерејску Литургију, уз саслужење једног свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Пошто је овај дан и крсна слава манастира у Возућици, митрополит Николај је након Литургије, којој је присуствовао велики број избјеглица из овог краја, освештао славско жито и преломио славски колач.

Кум крсне славе манастира ове је године био Невенко Пантић.

Прочитај више