Loading...

  Препоручујемо

 

 

 Страницу одржава30.03.2009
НА ПРАВОСЛАВНОМ ГРОБЉУ У ДОЊИМ ТИЧИЋИМА КОД КАКЊА ОШТЕЋЕНО СЕДАМ НАДГРОБНИХ СПОМЕНИКА

На православном гробљу у мјесту Доњи Тичићи, општина Какањ, у периоду од 21. фебруара до 28. марта порушено је седам надгробних споменика.

Рушење надгробних споменика на православном гробљу Полицијској станици Какањ пријавило је лице родом из Какња које је тренутно настањено у Зеници.

Полиција је изашла на лице мјеста и констатовала да је оштећено и на земљу оборено седам споменика - пет направљених од црних мермерних плоча и два у облику крста од којих је један већи бетонски и други мањи камени. У току су истражне радње на откривању починиоца овог недјела.


29.03.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА СРЕДОПОСНУ НЕДЈЕЉУ СЛУЖИО У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У КАЛИНОВИКУЊегово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у четврту недјељу васкршњег поста – Средопосну недјељу, 29. марта, у храму Светих апостола Петра и Павла у Калиновику служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење три свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске.

Литургију је својим пјевањем уљепшао дјечији црквени хор из Калиновика.

Митрополит Николај је причестио велики број вјерника који су присуствовали литургији.

Прочитај више


24.03.2009
У СВИМ ХРАМОВИМА МИТРОПОЛИЈЕ ДАБРОБОСАНСКЕ СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЖРТВАМА НАТО БОМБАРДОВАЊА БИВШЕ СРЈ


У свим храмовима Митрополије дабробосанске је јутрос, 24. марта, служен парастос жртвама НАТО бомбардовања бивше СР Југославије /СРЈ/.

У 19.45 часова звона на свим храмовима Митрополије дабробосанске подсјетиће на тренутак када је пала прва НАТО бомба на територију бивше СРЈ.


17.03.2009
КОНКУРС ЗА КРАТКУ ПРИЧУ О ТЕМИ „ХРИСТОС ВАСКРСЕ“


Часопис за духовност и културну просвјету "Соко" из Добруна расписао је конкурс за кратку причу о теми "Христос Васкрсе".

Према правилима конкурса, један аутор може послати три кратке необјављене приче до 15. априла, а резултати ће бити објављени поводом васкршњих празника.

За најбоље приче предвиђене су и новчане награде, а одређен број ненаграђених биће, према оцјени редакције "Сокола", објављен на страницама овог часописа.


17.03.2009
ХРАМ ПОКРОВА СВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ВАРЕШУ ПРОГЛАШЕН НАЦИОНАЛНИМ СПОМЕНИКОМКомисија за очување националних споменика БиХ прогласила је националним спомеником цркву посвећену Покрову пресвете Богородице у Варешу са покретном имовином.

Према једном мишљењу, црква Покрова Пресвете Богородице у Варешу саграђена је 1884. а према другом, које се заснива на натпису на црквеном звону, 1891. године.


10.03.2009
ОДРЖАНА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У САБОРНОМ ХРАМУ РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву у недјељу увече, 8. марта, на Чисту или Недјељу православља, одржана је Духовна академија поводом васкршњег поста.

Академији је присуствовао и Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај.

Проповјед је одржао свештеник Борис Бандука, а пјевало је Српско пјевачко друштво „Слога“.

Поводом васкршњег поста сваке недјеље биће одржана духовна академија, а наредна ће бити на другу недјељу поста или Пачисту недјељу, 15. марта, у храму Светог Васлији Острошког у Источној Илиџи.


10.03.2009
МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЈ НА НЕДЈЕЉУ ПРАВОСЛАВЉА СЛУЖИО У ХРАМУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У ИСТОЧНОЈ ИЛИЏИ

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је 8. марта на прву недјељу поста – Недјељу православља, у храму Светог Василија Острошког у Источној Илиџи служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење три свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Литургији је присуствовао велики број вјерника које је митрополит Николај причестио.

Високопреосвећени је у пригодној бесједи говорио о значају поста и молитве за спасење душе сваког човјека.

Митрополит Николај је указао и на чињеницу да дјеца требају да буду крштена док су још мала како би што прије могла да приступе светој тајни причешћа.

Господин Николај је 7. марта, на Теодорову суботу, у храму Светог Василија Острошког и светог Петра Дабробосанског у Фочи служио Свету архијерејску литургију и причестио ученике, студенте и професоре Богословије и Богословског факултета.